adriano: Punkt A =(1,5) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD
jeden z bokow tego kwadratu zawiera sie w prostej o rownaniu 2x−y=2
Oblicz pole kwadratu i promien okregu opisanego na tym kwadracie
24 sie 15:49
Bogdan:

prosta k: 2x − y − 2 = 0.
a = |AB| to długość boku kwadratu.
R to długość promienia okręgu opisanego na kwadracie.
2R to długość średnicy okręgu opisanego na kwadracie, która jest równa długości
przekątnej kwadratu.
Trzeba wyznaczyć odległość punktu A od prostej k. Ta odległość jest równa długości boku
kwadratu.
Jak widać na rysunku, są 2 kwadraty spełniające warunki zadania: ABCD oraz ABEF,
ale dla rozwiązania tego zadania ten fakt nie ma znaczenia.
24 sie 18:07