matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.3.2019
Zadania
Odp.
2
hubik:
Sprawdź czy istnieje styczna o współczynniku a do wykresu funkcji f i napisz jej równanie a=−2
1
lolek:
Czy wektory są liniowo niezależne?
2
lolek:
Rozwiąż równanie z
4
+2z
2
+4=0 i zapisz w postaci kanonicznej.
1
Karolina:
Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami y=arc ctg(x), y=(π/4)x
3
i osią OY
1
Karolina:
Rozwiąż zagadnienie początkowe: y'+xy=x i y(0)=2
6
Wojt:
2
n
Korzystając z kryterium d' Alemberta zbadaj zbieżność szeregu ∑
n!
4
Asd:
Oblicz granice ciagu a
n
=
√
4n
2
+n
−
√
4n
2
−n
.
4
ika:
Dla pięciu osób nakryto stół a nakrycie dla każdej z osób która do stołu zasiądzie jest innego koloru jeno żółte, drugie niebieskie trzecie zielone czwarte fioletowe piąte pomaranczowe. Do
3
Ania:
r. Co najmniej ile dziewczynek poszło na spacer? a) I tu mam dylemat. 14+12=26 a połowa to 13 czyli jak jest 12 chłopców to co najmniej jedna dziewczynka musi pójść bo 1+12=13 b) Czy tu
1
Ania:
Zad.1 Suma lat wszystkich dzieci w grupie jest równa 36. Za dwa lata suma ich lat wyniesie 60. Ile dzieci jest w tej grupie? 60−36=24 24:2=12 myślę, że 12
0
Ania:
. Zosia zrobiła zdjęcia swoim 8 kuzynom. Na każdym zdjęciu znalazło się dokładnie 5 z nich. Każdy z 8 kuzynów znalazł się na dwóch lub trzech zdjęciach. Ile zdjęć zrobiła Zosia ? Możliwe
3
eleonora:
4
1
lim (x→1)(
−
)
1−x
(x−1)
2
1
Ania:
W czwartek był kangur, ale nie wiem czy dobrze sobie z zadaniami poradziłam. Proszę o sprawdzenie:
2
Ania:
Julia zbudowała sześcian z 32 białych i 32 czarnych sześciennych klocków o krawędzi 1 cm. Zrobiła to tak, aby obszar biały na jego powierzchni był jak największy. Jaka część
1
Ania:
W pociągu składającym się z 11 wagonów podróżuje 350 pasażerów. W każdych trzech kolejnych wagonach liczba pasażerów wynosi dokładnie 99. Ilu pasażerów jest w szóstym wagonie tego
1
Ania:
Tomek ma dwa automaty: pierwszy zamienia 1 biały żeton na 4 czerwone, a drugi zamienia 1 czerwony żeton na 3 białe. Tomek na początku miał 4 białe żetony, a po 11 zamianach miał ich
7
zadanie:
Mamy do dyspozycji pary uporzadkowane o wspolrzednych nalezacych do zbioru {1, 2, 3, ..., n}.
1
mat:
Jak obliczyc kombinatorycznie, ile gałezi wyrasta z drzew?
2
Justyna:
1 . A, B,C − zdarzenia niezależne. Wiedząc, że P(A) = 0,5; P(B) = 1/3; P(C) = 0,25, obliczyć
4
Andrzejek :
Po rzucie 3 kostkami wiemy, że na każdej z nich wypadła inna liczba oczek. Jakie jest prawdopodobieństwo:
5
jc:
korzystamy z równoważności: |x| ≤ y ⇔ −y ≤ x ≤ y
15
spanker:
święty to ''saint'', a nie ''sant'' panie Jerzy znawco
14
knsy:
Witam proszę o pomoc w zadaniu. Czy nierówność kwadratową 9−x
2
<0 da się rozwiązać za pomocą delty tak aby miejsca zerowe wyszły x1= 3, x2= −3? Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie.
3
Aniaaa:
Hejka, mam problem z jednym zadankiem maturalnym. Dane są dwa okręgi o1(S1,R) i o2(S2,r). Okręgi te są styczne
2
asd:
Oblicz granicę ciągu(a
n
) a
n
=3n−
√
9n
2
+n
2
lisekheh:
1. Średnica walca ma długość 10 cm a kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do średnicy ma 30 stopni. Jaki promień będzie miała kula której objętość jest równa objętości walca