Oblicz granice
Asd: Oblicz granice ciagu a
n=
√4n2+n−
√4n2−n.
| | 1 | |
Wychodzi mi zero,a powinno |
| . |
| | 2 | |
22 mar 20:57
Adamm:
lim an = ∞−∞ = 0
tak wyobrażam sobie ten rachunek
22 mar 20:58
Asd: Niestety,ale nie tak,wiem,ze to symbol nieoznaczony,wyciagnalem n
4 przed nawias co nic nie
dalo w sumie ale lepiej skomentować niż pomóc racja
22 mar 21:17
San Tropes: pomnoz przez (√4n2+n+√4n2−n)/(√4n2+n+√4n2−n)
22 mar 21:23
Asd: Dzieki!
22 mar 21:28
janek191:
| | 4 n2 + n − ( 4 n2 − n) | |
an = |
| = |
| | √4 n2 + n + √4 n2 − n | |
| | 2 n | |
= |
| = |
| | √4n2 + n + √4n2 − n | |
więc
n→
∞
23 mar 06:30
janek191:
| | a2 − b2 | |
W takich przypadkach korzystamy z wzoru: a − b = |
| |
| | a + b | |
23 mar 06:31