Geometria, okręgi
Aniaaa: Hejka, mam problem z jednym zadankiem maturalnym.
Dane są dwa okręgi o1(S1,R) i o2(S2,r). Okręgi te są styczne
zewnętrznie, oblicz promień okręgu stycznego do obu tych okręgów
i do ich wspolnej stycznej zewnętrznej.
22 mar 10:35
Dango: bump
22 mar 11:44
Mila:

I przypadek
|PS|=x+r
|OS|=x+R
1)|AB|=|PD|
W ΔPDO:
(R+r)
2=(R−r)
2+|PD|
2
R
2+2R*r+R
2=R
2−2R*r+R
2+|PD|
2
|PD|=2
√R*r
Dokończ sama, ja będę po kolacji.
22 mar 19:22
Mila:
W ΔSFP i ΔSEO : |SF|=|CB|, |SE|=|AC|
(x+r)
2=|SF|
2+(r−x)
2⇔||CB|=
√x2+2rx+r2−r2+2rx−x2⇔|CB|=
√4rx
(x+R)
2=|SE|
2+(R−x)
2⇔|AC|=
√4Rx
|AC|+|CB|=|PD|=2
√R*r
2
√R*r=2
√rx+2
√Rx /:2⇔
√R*r=
√rx+
√Rx /
2
R*r=rx+2
√R*r*x2+Rx
R*r=x*(r+R+2
√R*r)
================
22 mar 19:57