zadania
Ania: W czwartek był kangur, ale nie wiem czy dobrze sobie z zadaniami poradziłam. Proszę o
sprawdzenie:
Zad.1 W przedszkolu było dziś 14 dziewczynek i 12 chłopców. Połowa z tych dzieci poszła na
spacer. Co najmniej ile dziewczynek poszło na spacer?
a) I tu mam dylemat. 14+12=26 a połowa to 13 czyli jak jest 12 chłopców to co najmniej jedna
dziewczynka musi pójść bo 1+12=13
b) Czy tu chodzi, że co najmniej 7 dziewczynek i 6 chłopców bo ma być połowa i dziewczyn i
chłopców

Czy wariant a czy b jest poprawny?
Zad.2 Suma lat wszystkich dzieci w grupie jest równa 36. Za dwa lata suma ich lat wyniesie 60.
Ile dzieci jest w tej grupie?
60−36=24 24:2=12 myślę, że 12
Zad.3 Na ścianach kostki do gry napisano liczby 1,3,5,7,9 i 11, po jednej liczbie na każdej
ścianie. Antek rzuca kostką trzy razy i dodaje liczby, które są wynikami rzutów. Która z
poniższych liczb nie może być otrzymaną sumą? Myślę, że liczba 20, bo pozostałe rozpisze:
21=9+1+11
3=1+1+1
19=1+7+11
29=9+9+11
Zad.4 Na tablicy wypisano w rzędzie osiem kolejnych liczb naturalnych. Suma pierwszych trzech
liczb jest równa 66. Ile podzielnych liczb przez 3 jest wśród nich?
Myślę, że to liczby 21,22,23,24,25,26,27,28 czyli 3 liczby są podzielne przez 3
Zad.5 Antek i 40 kolegów mieli 42 trzosy z monetami, w każdym tyle samo monet. Monety
rozdzielili po równo między sobą. Każdy miał 1 trzos i 2 monety. Ile monet było w jednym
trzosie?
Myśle tak: jest ich razem 41. 42 trzosy rozdanie wiec 1 trzos zostanie. Dostali jeszcze po 2
monety czyli jest ich 41 razy 2 to w trzosie jest 82 monety
Zad.6 Baba Jaga w swoim ogrodzie miała 30 zwierząt: psy, koty i myszy. Pewnego dnia zamieniła 6
psów w koty, a następnie 5 kotów w myszy i teraz jest wszystkich zwierząt tyle samo. Ile kotów
miała na początku?
Myślę że skoro teraz tyle samo to 10+10+10=30 i było 16 psów 9 kotów i 5 myszy bo tak
pokombinowałam
Zad.7 Ada wpisuje w pierwsze pole poniższego diagramu liczbę całkowitą, a kolejne pola wypełnia
zgodnie ze wskazanymi instrukcjami. Ile liczb podzielnych przez 3 jest wśród tych 6 liczb?
A+1−>A+1−>A*3−>A+2−>A*2−>A
Wpisywałam przykładowo
1,2,3,9,11,22
2,3,4,12,14,28 itd…. Wyszło mi że dwie to ok?
Zad.8. Zosia zrobiła zdjęcia swoim 8 kuzynom. Na każdym zdjęciu znalazło się dokładnie 5 z
nich. Każdy z 8 kuzynów znalazł się na dwóch lub trzech zdjęciach. Ile zdjęć zrobiła Zosia ?
Możliwe odpowiedzi 3,4,5,6,7
Odp. 3 to by było 3*5=15 nie ma kombinacji 2*x+3*y=15
Odp. 4 to by było 4*5=20 jest 8 ludzi więc 2*4+3*4=20 czyli zrobiła 4 zdjęcia
A czy jest jakiś łatwiejszy sposób żeby to zrobić?
Zad.9 Są dzieci Ka,La,Ma,Na wśród nich 2 dziewczyny i 2 chłopaków. Mama powidziała:
W trójce La,Ma,Na jest jedna dziewczynka i dwóch chłopcow.
W trójce Ka,La,Ma jest jeden chłopieci dwie dziewczynki.
W parze Ka i La jest chłopiec i dziewczyna. Jakie imiona mają chłopcy?
Mi wyszło że La i Na czy dobrze?
22 mar 18:05
Maciess: Zad 1. wg mnie wariant a)
22 mar 18:06
janek191:
z.2 ok
Np. tak
n − liczba dzieci, x − średni wiek dzieci w grupie
n x = 36
n*( x + 2) = 60 ⇒ n x + 2 n = 60
zatem
36 + 2n = 60
2n = 24
n = 12
======
23 mar 09:23
janek191:
z.3 ok
23 mar 09:25
janek191:
z. 4 OK.
( n −1) + n + ( n +1) = 66
3 n = 66
n = 22
Te liczby to:
21,22,23 i kolejne: 24,25,26,27,28,
Podzielne przez 3; 21, 24, 27
23 mar 09:28
iteRacj@:
zad.9 Mi też wyszło że La i Na to chłopcy : )
23 mar 09:54
iteRacj@: W zadaniu 7 to A to nie jest liczba wyjściowa ale kolejno wpisywana liczba otrzymana w ostatnim
przekształceniu?
23 mar 10:10
Ania: A to liczba którą się bierze i podstawia. Tam nie było A tylko same kółka
23 mar 10:32
iteRacj@:
A co oznacza ostatnie przejście A*2−>A?
Czy powtarzamy drugi raz tę samą liczbę?
23 mar 15:23
Ania: A to nie jest ta sama liczba w ten sposób oznaczyłam, że wpisujemy liczbę, ktora po operracjach
matematycznych nam wychodzi
23 mar 19:40
iteRacj@:
W takim razie zad.7 jakąkolwiek liczbę całkowitą wpiszemy w diagram, otrzymujemy dwukrotnie
liczbę podzielną przez 3.
23 mar 20:01
Ania: A zadanie 8 pomógły Pan zrobić? Proszę to dla mnie ważne ...
23 mar 20:35
a7:

Zosia zrobiła 4 zdjęcia kuzyni są ponumerowani 1 2 3 4 5 6 7 8, zdjęcia (od góry do dołu
1,2,3.4 )
widzimy,że gdyby zosia zrobiła więcej zdjęć to już którzyś kuzyni byliby na więcej niż 3
zdjęciach
23 mar 20:48