sześcian i wyobraźnia
Ania: Julia zbudowała sześcian z 32 białych i 32 czarnych sześciennych klocków o krawędzi 1 cm.
Zrobiła to tak, aby obszar biały na jego powierzchni był jak największy. Jaka część
powierzchni tego sześcianu jest koloru białego?
A)1/4 B)3/8 C)1/2 D)2/3 E)3/4
Jak to zrobić?
Nie wiem... nie widzę tego
22 mar 18:00
wredulus_pospolitus:
32 + 32 = 64 klocki
64 = 4*4*4 = 4
3
czyli powstały duży sześcian ma krawędź składający się z 4 małych sześcianów
czyli 'w środku' (czyli sześciany które nie mają żadnej ściany będącej częścią ściany dużego
sześcianu) jest 2*2*2 = 8
kolejne 2*2*
6 = 24 sześcianików ma tylko jedną ściankę wchodzącą w skład zewnętrznych
ścian dużego sześcianu
i właśnie te 32 klocków będzie czarnych
Duży sześcian ma P
C = 6*4*4 = 96 [ścian małych sześcianików]
Jak wcześniej napisałem dokładnie 24 czarnych sześcianików ma tylko po jednej ścianie
wchodzącej w skład zewnętrznej ściany więc odpowiedzią będzie:
22 mar 18:21
Mila:

Sześcian: 4 x 4 x 4=64 sześcianiki
P
c=6*16=96
1) 8 −sześcianików ma widoczne 3 ścianki ( narożne zielony kolor) − 24 ścianki
2) 12 *2 =24 sześcianiki ( na krawędziach − niebieskie) ma dwie ścianki widoczne−48 ścianek
8+24=32 sześcianików− tak ułożysz białe
licz
22 mar 18:49