Automaty i żetoy
Ania: Tomek ma dwa automaty: pierwszy zamienia 1 biały żeton na 4 czerwone, a drugi zamienia 1
czerwony żeton na 3 białe. Tomek na początku miał 4 białe żetony, a po 11 zamianach miał ich
31. Ile wśród nich było żetonów czerwonych?
A) 21 B)17 C)14 D) 27 E)11
Za dużo tych zamian bo aż 11 jak to zadanie zrobić?
22 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
1b −> 4cz
1 cz −> 3b
gdybyśmy TYLKO zamieniali 1 czerwony na 3 białe (zostawmy na razie kwestię braków kolorów) to z
każdej zamiany mielibyśmy 2 dodatkowe żetony ... więc po 11 zmianach mielibyśmy 11*2 + 3 = 25
żetonów
gdybyśmy TYLKO zamieniali 1 biały na 4 czerwony (zostawmy na razie kwestię braków kolorów) to
po 11 zamianach mielibyśmy 11*3 + 3 = 36 żetonów
Skoro po 11 zamianach z 4 żetonów powstało 31 żetonów to w takim razie musiał uzyskać
'dodatkowe' 31 − 4 = 27 żetonów
Czyli było 5 zamian na czerwone (5*3 = 15) i 6 zamian na białe (6*2 = 12)
< co uzyskaliśmy z rozwiązania układu:
3*bna czerwone + 2*czna białe = 27 ; bna czerwone + czna białe = 11 >
więc mamy:
4 białe −> 4*4 czerwone = 16 czerwonych (4 zamiany)
16 czerwonych, z nich 6 zamieniamy na białe −> 10 czerwonych + 6*3 białych = 10 czerwonych + 18
białych (10 zamian)
10 czerwonych + 18 białych, z nich 1 zamieniamy na czerwone −> 10 czerwonych + 17 białych + 1*4
czerwonych = 14 czerwonych + 17 białych = 31 żetonów
22 mar 18:14
Ania: To odp. c 14 żetonów czerwonych jest poprawnaa?
24 mar 10:43