styczna i pochodna funkcji
hubik: Sprawdź czy istnieje styczna o współczynniku a do wykresu funkcji f i napisz jej równanie
a=−2
| | −2 | |
Obliczyłem pochodną: f'(x)= |
| |
| | x2 | |
i z internetu dowiedziałem się że trzeba zrobić coś takiego:
−2x
2+2=0
Tylko że wynik powinien być: −2x+4 i −2x−4, więc nie wiem XDD
22 mar 23:45
lolek: styczna jest również prostopadła
a zatem a1*a2=−1
w f(x)=2/x=(1/2)*x czyli a2=1/2
(−2)*(1/2)=−1 więc styczna o takim współczynniku istnieje
22 mar 23:49
hubik: Ja wiem że istnieje XD Pytanie jak osiągnąć wzór tej stycznej...
22 mar 23:57
janek191:
więc
x = − 1 lub x = 1
| | 2 | | 2 | |
y = |
| = − 2 lub y = |
| = 2 |
| | −1 | | 1 | |
Punkty styczności: A = ( − 1, − 2), B = ( 1,2)
y = −2 x + b
więc dla A mmay
− 2 = −2*(−1) + b
b = − 4
Dla B mamy
2 = − 2*1 + b
b = 4
Równania stycznych:
y = −2 x − 4 i y = − 2 x + 4
23 mar 06:24
hubik: I wszystko jasne! Dziękuję!
23 mar 13:58