Pomoc z nierównością.
knsy: Witam proszę o pomoc w zadaniu. Czy nierówność kwadratową 9−x2<0 da się rozwiązać za pomocą
delty tak aby miejsca zerowe wyszły x1= 3, x2= −3? Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie.
22 mar 11:11
ICSP: a = −1 , b = 0 , c = 9
I podstawiaj pod znany wzór.
22 mar 11:13
Maciess: −x2−0x+9<0
22 mar 11:13
Jerzy:
Δ = 0
2 − 4*(−1)*9 = 0 + 36 = 36
√Δ = 6
22 mar 11:16
San Tropes: Mamy nierownosc niezupelna
9−x2<0
−x2+9<0
−(x2−9)<0
−[(x+3)(x−3)]<0
x=3 lub x=−3
22 mar 11:25
knsy: Podstawiłem i wychodzi mi x1=(−6) x2= 6 ponieważ 2a we wzorze czyli (−1) razy (−1) wychodzi 1 i
dlatego dzieląc w ułamku −6 przez 1 wychodzi − 6 w x1 i −6 w x2.
Druga sprawa to to, że w tej nierówności 9 przenoszę na prawo czyli −x2−9<0. Czy możesz mi
wyjaśnić czemu to 9 jest podstawiona pod c, a 0 pod b a nie na odwrót?
22 mar 11:28
Jerzy:
Masz wszystko rozpisane 11:16
a = −1 , b = 0 , c = 9
22 mar 11:29
ICSP: 2 * (−1) = −2
22 mar 11:29
San Tropes: Jerzy ci ladnie wszystko rozpisal
Nic nie przenosisz na prawo
mamy tak
9−x2<0
mozemy zapisac to tak
−x2+9<0
Nierownosc zupelna wygladalaby tak
ax2+bx+c<0
U nas brakuje wspolczynnika ktory stoi przy x wiec bedzie rowny 0
wiec mamy tak
(−1)x2+0*x+9<0
a=−1 b=0 c=9
22 mar 11:38
knsy: Wszystkie nierówności wychodzą mi dobrze oprócz tej jednej dlatego nie mogę jej zrozumieć.
Np podobne zadanie maturalne z 2017 − 8x2−72≤0. Tam a=8,b=72,c=0. Dlaczego tutaj to c=9 a b=0?
Proszę o wyjaśnienie.
22 mar 11:39
knsy: Super, dzięki Tropes, tego mi brakowało

Dziękuję za pomoc.
22 mar 11:40
San Tropes: −8x2−72≤0
to a=−8 b=0 c=−72
Tak powinno byc
22 mar 11:45
knsy: Tak teraz widzę tą zależność. To było zadanie 8x2−72x≤0 Czyli a=8,b=72,c=0 bo jest ten
współczynnik który stoi przy x.
W tej nierówności tego nie zauważyłem, dlatego miałem zły wynik. Dzięki za pomoc.
22 mar 11:50
Jerzy:
Ponadto: 8x2 − 72x ≤ 0 ⇔ x2 − 9x ≤ 0
22 mar 11:52
San Tropes: b=−72 i c=0
22 mar 11:53