Zadania kula
lisekheh: 1. Średnica walca ma długość 10 cm a kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do średnicy
ma 30 stopni. Jaki promień będzie miała kula której objętość jest równa objętości walca
2. Metalowy walec w którym średnica ma 20 cm, a wysokość 8 cm oraz kulą o promieniu 6 cm
przetopiono. Następnie wykonano stożek o wysokości 51 cm. Oblicz średnicę tego stożka
3. Metalową kulę o promieniu 10 cm oraz stożek w którym średnica i wysokość mają odpowiednio 16
| | 8√3 | |
cm i 12 cm przetopiono. Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o średnicy |
| cm |
| | 3 | |
Oblicz wysokość walca
Bardzo proszę o pomoc.
22 mar 00:50
Maciess:

1. 10=h
√3
r=5
wyliczyć r, ale coś wynik brzydki
22 mar 01:12
a7 (2): 2
V1=π*102*8=800π V2=4/3π*216=288π V1+V2=1088π
1088π=1/3πr2*51
r2=64
r=8
22 mar 01:38