Pociąg i pasażerowie
Ania: W pociągu składającym się z 11 wagonów podróżuje 350 pasażerów. W każdych trzech kolejnych
wagonach liczba pasażerów wynosi dokładnie 99. Ilu pasażerów jest w szóstym wagonie tego
pociągu?
A) 53 B)46 C) 39 D) 33 E)32
Jak to zrobić?
22 mar 17:59
ABC:
jeden ze sposobów

redukujesz problem do 5 wagonów odcinając sześć skrajnych wagonów z 198 pasażerami
zostaje ci 152 pasażerów dla 5 wagonów
dawny szósty wagon jest środkowym (trzecim) z tych pięciu
teraz wiemy że 1+2+3+3+4+5=99+99=198
a jednocześnie 1+2+3+4+5=152
stąd 3 wagon ma ludzi :198−152=46
odpowiedź B
22 mar 18:11
Ania: A jest jakiś inny pomysł bo tego nie rozumiem?
23 mar 10:33
Ania: O co chodzi:
dawny szósty wagon jest środkowym (trzecim) z tych pięciu (nie wiem skąd?) teraz wiemy że
1+2+3+3+4+5=99+99=198 a jednocześnie 1+2+3+4+5=152
23 mar 10:35
a7: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
"odcinamy" wagony 1 2 3 4 5 6 i 9 10 11, ktorych suma jest 198+99=297 zostaje (w wagonach 7
i 8) 350−297=53
7+8=53
6+7+8=99 6=46
odp. B
23 mar 14:37
Mama: Suma wagonów od 1 do 6 = 2x99= 198
Suma wagonów od 6 do 11=2x99= 198
Suma 1 do 6 + suma 6 do 11 = 2x198 = 396,
czyli suma wagonów od 1 do 11 + jeszcze raz wagon 6
Oznaczmy wagon 6 jako x
Zatem 396 = 350 + x, stąd x = 46
24 sty 18:31