zadania
Ania: Zad.1 Suma lat wszystkich dzieci w grupie jest równa 36. Za dwa lata suma ich lat wyniesie 60.
Ile dzieci jest w tej grupie? 60−36=24 24:2=12 myślę, że 12
Zad.2 Na ścianach kostki do gry napisano liczby 1,3,5,7,9 i 11, po jednej liczbie na każdej
ścianie. Antek rzuca kostką trzy razy i dodaje liczby, które są wynikami rzutów. Która z
poniższych liczb nie może być otrzymaną sumą? Myślę, że liczba 20, bo pozostałe rozpisze:
21=9+1+11 3=1+1+1 19=1+7+11 29=9+9+11
22 mar 18:49
ICSP: S = 36
S + 2n = 60
36 + 2n = 60
2n = 60 − 36
2n = 24
n = 12
20 bo suma trzech liczb nieparzystych nie może być parzysta.
P.S. Jeżeli masz zadania typu zamkniętego to wypada po treści
podać odpowiedź. Może Ci się wydać to dziwne, ale ja tych odpowiedz nie posiadam.
22 mar 19:14