Probabilistyka- zadania z prawdopodobieństwem zdarzeń
Justyna: 1 .
A, B,C − zdarzenia niezależne. Wiedząc, że P(A) = 0,5; P(B) = 1/3; P(C) = 0,25, obliczyć
P(A ∪ B ∪ C) oraz P((A ∪ C)|B).
2.
Niech P(A) = 0,35, P(B) = 0,4, P(A∪B) = 0,45. Oblicz:
a) P(A∩ B),
b) P(A'∩ B),
c) P(A'∩ B'),
d) P(A'∪ B),
e)P(A'∪ B').
22 mar 16:12
wredulus_pospolitus:
1)
P(AuBuC) = P(A) + P(B) + P(C) − P(AnB) − P(AnC) − P(BnC) + P(AnBnC)
Skoro zdarzenia są niezależne to:
P(AnB) = P(A)*P(B)
P(AnC) = P(A)*P(C)
P(BnC) = P(B)*P(C)
P(AnBnC) = P(A)*P(B)*P(C)
podstaw i wylicz
22 mar 16:19
wredulus_pospolitus:
2)
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AuB)
P(A'nB) = P(B/A) = P(B) − P(AnB)
P(A'nB') = 1 − P(AuB)
P(A'uB) = P(A') + P(B) − P(A'nB) = (1−P(A)) + P(B) − P(A'nB)
P(A'uB') = P(A') + P(B') − P(A'nB') = (1−P(A)) + (1−P(B)) − P(A'nB')
podstawiasz i wyliczasz
22 mar 16:21