Prawdopodobieństwo rzutu kośćmi
Andrzejek : Po rzucie 3 kostkami wiemy, że na każdej z nich wypadła
inna liczba oczek. Jakie jest prawdopodobieństwo:
a) na żadnej kostce nie wypadła 6
b) na pewnej kostce wypadła 6
Rozwiązałem a) w ten sposób
A− nie wypadła 6
B − inna liczba oczek
P(B) = 1*5/6*4/6
1 − bo mogę wylosować losową liczbę
5/6 = 1 − 1/6 − bo nie mogę wylosować poprzednio wylosowanej liczby
4/6 = 1 − (1/6+1/6) − bo nie mogę wylosować dwóch poprzednio wylosowanych liczb
P(A ∩ B) = 5/6*4/6*3/6
Czyli to samo co wyżej, tylko nie mogę wylosować 6−ki, więc muszę odjąć jedną możliwość z
każdego członu
No i tylko podstawić do wzoru na P(A|B)
Czy w takim razie w b) moje rozumowanie jest słuszne?
P(A ∩ B) = 1/6*4/6*3/6
1/6 bo muszę wylosować 6−kę, a reszta się nie zmienia?
22 mar 11:23
Jerzy:
| | 1*5*4 + 5*1*4 + 5*4*1 | |
b) P(B) = |
| |
| | 6*6*6 | |
22 mar 11:31
Andrzejek : Mógłbyś objaśnić, jak to b) zrobiłeś? I jak w takim razie policzyć P(A∩B)?
22 mar 11:43
Jerzy:
a) Za pierwszm razem wyrzucamy jedną z 5 cyfr ( oprócz 6) , za drugim razem jedną z pozostałych
4,za trzecim jedną z poostałych 3
b) Za pierwszym razem 6 , potem jedna z pięciu i jedna z 4 + za pierwszym jedna z pieciu,potem
6 i jedna z 4 + jedna z 5 ,potem jedna z 4 i 6
22 mar 11:48
Pytający:
Jerzy, ale "wiemy, że na każdej z nich wypadła inna liczba oczek", więc jest to
prawdopodobieństwo warunkowe.

Ω // rzut trzema kostkami
A // na każdej kostce wypadła inna liczba oczek
B // na żadnej kostce nie wypadła 6
| | |B∩A| | | 5*4*3 | | 1 | |
a) P(B|A)= |
| = |
| = |
| |
| | |A| | | 6*5*4 | | 2 | |
b) zależy od interpretacji "na pewnej kostce wypadła 6":
B' // wypadła co najmniej jedna 6
C // na pewnej ustalonej kostce wypadła 6 (na pozostałych obojętnie co)
D // wypadła dokładnie jedna 6 (na obojętnie której kostce)
| | |B'∩A| | | |A|−|B∩A| | | 1 | |
P(B'|A)= |
| = |
| =1−P(B|A)= |
| |
| | |A| | | |A| | | 2 | |
| | |C∩A| | | 1*5*4 | | 1 | |
P(C|A)= |
| = |
| = |
| |
| | |A| | | 6*5*4 | | 6 | |
| | |D∩A| | | |B'∩A| | | 1 | |
P(D|A)= |
| = |
| = |
| |
| | |A| | | |A| | | 2 | |
22 mar 15:37