parametr m i punkty
San Tropes: Dla jakich wartosci m punkty ABC istnieja i sa wspolliniowe , niewspolliniowe jesli
AB= 2m+1 BC= 3m−5 AC= m+4
Rozumiem ze mam sprawdzic trzy rownosci
czyli
AB=BC+AC lub
BC=AB+AClub
AC=AB+BC
takze sprawdzic trzy nierownosci
AB<BC+AC
lub
BC<AB+AC
lub
AC<AB+BC ?
22 mar 11:14
ite: niewspółliniowe
AB<BC+AC
i BC<AB+AC
i AC<AB+BC
zawsze AB>0, BC>0, AC>0 ← jeśli to są trzy różne punkty
i jeden z poniższych warunków:
współliniowe: kolejność (A,C,B) lub (B,C,A)
AB=BC+AC
i BC<AB+AC
i AC<AB+BC
współliniowe: kolejność (A,B,C) lub (C,B,A)
AC=AB+BC
i BC<AB+AC
i AB<BC+AC
współliniowe: kolejność (C,A,B) lub (B,A,C)
BC=AB+AC
i AB<BC+AC
i AC<AB+BC
22 mar 11:39
Jerzy:
Co oznacza zapis: AB = 2m + 1 ?
22 mar 11:39
San Tropes: Dziekuje
22 mar 11:40
ite: Coś mi przeskoczyło przy wpisywaniu.
Ten warunek miał być na początku, potem te cztery możliwości:
zawsze AB>0, BC>0, AC>0 ← jeśli to są trzy różne punkty i jeden z poniższych warunków:
22 mar 11:41
San Tropes: Oznacza dlugosc odcinka AB
Wiem powinno sie zapisac tak |AB|= 2m+1 (ale mialem lenia
22 mar 11:42
ite: U mnie AB to odległość między punktami A i B. Nie miałam czasu wszędzie pisać |AB|.
22 mar 11:43
ite: Tropes Ty jako święty to powinieneś mieć cierpliwość do wpisywania...
22 mar 11:47
22 mar 11:52
Jerzy:
święty to "sant" , a nie "san"
22 mar 11:54
San Tropes: Jerzy
Teraz juz wszystko stracone .
22 mar 11:56
22 mar 12:06
spanker: święty to ''saint'', a nie ''sant''
panie Jerzy znawco
22 mar 12:46
Jerzy:
Dziękuję za poprawienie, faktycznie. "santo" , to po włosku
22 mar 12:49
ite: a po hiszpańsku "san"
22 mar 13:33
Jerzy:
Też racja.
22 mar 13:35