matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.8.2009
Zadania
Odp.
9
cziki:
witam
...... czuję ,że
Basia
chce pogadać
!
6
Ola:
Prosiłabym o nakierowanie jak rozwiązać zadanie:
x
2
−4
>0
x
2
−5x
1
Weraa:
Przy stałej rocznej stopie procentowej p, roczna lokata kapitału K daje odsetki równe K*p/100, czyli po roku mamy kapitał K1, gdzie K1=K(1+ p/100)
2
Pola:
Mamy okrąg o środku w punkcie S=(1,1), kóry odcina na prostej o równaniu x−y+4=) cięciwę o długości 2
√
2
. Znajdź długość promienia okręgu.
3
Sabina:
Pewien towar, w którego cenę sprzedaży wliczony był 7% podatek VAT, kosztował 192 zł 60 gr. Podatek VAT na ten towar zwiększono z 7% na 22%. Oblicz nową cenę towaru.
2
kris:
ciągi kris: 533
4
mniej niż zero :
jakby ktoś zechciał pomóc, wytłumaczyć
2
kris:
CZ tery liczby sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego rosnacego w ktorym suma dwuch skrajnych wyrazow jest rowna 112, a suma srodkowych wyrazow 48 wyznacz te liczb
1
Emilka:
wykaz ze kazdy bok trojkata ma dlugosc mniejsza od polowy obwodu trojkata
2
Emilka:
niebardzo wiem jak to udowodnic
8
Pola:
:::rysunek::: Mam podane dwa punkty :
2
Marcin:
W styczniu 2OOO rok cena netto pewnego samochodu (z wliczona akcyzą) była równa 41 188 zł 53 gr. Do tej ceny został doliczony 22% podatek Vat.
8
maniek88:
Wytłumaczy mi to ktos?
9
Emilka:
Jak sobie z tym poradzić
Kąt ostry w równelogłoboku ma miarę 60 stopni .Odległość punktu przecięcia się przekatnych
3
Mazia:
Pomoże mi jeszcze ktoś zbadać monotoniczność tego ciągu? : an= 1*2*3*4*...*n
21
Pola:
Mam podaną prostą k o równaniu y=−2x+3 i muszę sprawdzić czy punkt P=(17,−31) należy do niej
i teraz pytanie ... chodzi tylko o zwykłe podstawienie za x=17 a y=−31 czy powinnam skorzystać
13
Mazia:
Proszę, pomóżcie mi! Uczę się na poprawkę z matematyki i korzystam z brata zeszytu, ale nie rozumiem pewnego zadania:
1
kris:
Uzasadnij , że ciąg (b
n
) nie jest ciagiem geometrycznym gdy jego wyraz ma postać
7
radek:
Witam, zdałem mature z matmy i teraz czas iść na studia. Wybrałem kierunek elektrotechnika. Problem w tym, że chciałbym się jakoś przygotować. Ogólnie boję się, że już na wstępie będą
3
kris:
51 jak sobie z tym poradzic
?
3
alicjaaa:
oblicz dla jakich wartosci m prosta bedaca wykresem funkcji liniowej okreslonej wzorem y=(2m+1)x+3m−2
1
alicjaaa:
funkcja liniowa okreslona wzorem y=ax+b jest malejaca i jej miejscem zerowym jest liczba ujemna . ustal znak wyrazenia a+b
3
maniek88:
PRZYPROSTOKĄTNE TROJKATA PROSTOKATNEGO MAJA DLUGOSCI 6I 12 . OBLICZ PROMIEN OKREGU STYCZNEGO DO OBU PRZYPROSTOKATNYCH O SRODKU NALEZACYM DO PRZECIWPROSTOKATNEJ
3
Marcin:
|x|+|x−3|=5
2
kris:
534 Pożyczkę w kwocie 8700zł, zaciagnietą w banku należy spłacić w 12 ratach z których każda
1
kris:
535 Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego (a
n
), jest równy 21, a suma siedmiu początkowych wyrazów
1
kris:
533 Suma n początkowych liczb naturalnych dodatnich podzielnych przez 3jest równa 900. Oblicz ile
1
kris:
532 Jurek każdy swój letni urlop spędza na rowerze . W ubiegłym roku we Włoszech w ciagu 10
1
kris:
530 Oblicz sumę liczb naturalnych trzycyfrowych które przy dzieleniu przez 11 dają reszte 7
1
alicjaaa:
pewne przedsiebiorstwo sprzedaje swoje wyroby po 150 zl za sztuke . na calkowity miesieczny koszt produkcjiK SKLADAJA SIE KOSZTY STALE W KWOCIE 20000 zl i koszty produkcji rowne 90zł za