ciągi
kris: 532
Jurek każdy swój letni urlop spędza na rowerze . W ubiegłym roku we Włoszech w ciagu 10
dniprzejechał 645kmjadac każdego dnia o 5km więcej niż poprzedniego. Ile kilometrów przejechał
pierwszego dnia?
14 sie 09:23
Basia:
jeżeli przez a
n oznaczysz liczbę kilometrów przejechanych w n−tym dniu to będziesz miał ciąg
arytmetyczny
a
1 = ?
r=5
S
10=645
| | a1+a10 | |
S10= |
| *10 = 5(a1+a10)=5(a1+a1+9r) = 5(2a1+9*5)= |
| | 2 | |
5(2a
1+45)=10a
1+225
stąd:
10a
1+225=645
wylicz a
1
14 sie 18:18