matematykaszkolna.pl
przygotowanie na studia radek: Witam, zdałem mature z matmy i teraz czas iść na studia. Wybrałem kierunek elektrotechnika. Problem w tym, że chciałbym się jakoś przygotować. Ogólnie boję się, że już na wstępie będą rzeczy, których nie miałem w liceum (np. pochodne, granice, całki itp.). Kiepsko również z fizyką, której w liceum praktycznie się nie nauczyłem i nic z niej nie pamiętam. Jak myślicie, jakie zagadnienia warto sobie powtórzyć?
14 sie 10:49
AS: Przede wszystkim nabrać wiary w własne siły. Wszystkie działy,one się nakładają i jedne zagadnienia mogą wystąpić w wielu innych miejscach. Nauki ścisłe to tak jak mur,cegła obok cegły musi stanąć. Braki w jednym miejscu odbiją się negatywnie w innym miejscu.
14 sie 11:00
radek: AS dzięki, bardzo mądrze napisane. Teraz trzeba brać się do roboty i nadrobić zaległości.
14 sie 12:09
Pola: powodzenia ! emotka
14 sie 12:12
Basia: Radku postaraj się o stare podręczniki licealne do algebry (klasa 2 i 3), te, które obowiązywały od roku szkolnego 1967/1968 (długo obowiązywały, bo aż do reformy, która wprowadziła gimnazja). Znajdziesz tam bardzo dobre opracowanie zagadnień związanych z granicami (najpierw ciągów, potem funkcji) i pochodnymi. Także wprowadzenie do całek. Polecam również "Analizę matematyczną w zadaniach" Krysickiego i Włodarskiego (bardzo dużo przykładów i bardzo dużo zadań), ale uprzedzam: w odpowiedziach zdarzają się błędy. W tekście i rozwiązanych zadaniach nigdy, ale w odpowiedziach tak. Powodzenia
14 sie 18:53
radek: W Krysickiego i Włodarskiego już się zaopatrzyłem dobrze wiedzieć, że są błędy w zadaniach (będzie trzeba uważać) emotka a co do tych podręczników to czy w bibliotece je znajdę? pozdrawiam i dziękuję emotka
15 sie 01:37
Basia: Spróbuj, może jeszcze zostały. Poszukaj też w antykwariatach (także internetowych) i na Allegro. Nie pamiętam już niestety nazwisk autorów, ale Eta powinna pamiętać. Napisz do niej post zaczynając "DO ETY". Na pewno przeczyta i odpowie.
15 sie 04:39
15 sie 05:11