zadanie
maniek88: Wytłumaczy mi to ktos?
NAPISZ RÓWNANIE OKREGU STYCZNEGO DO osi y w punkcie A=(0,4)
i przechodzacego przez punkt B=(3,7)
14 sie 14:32
imię lub nick.:

trzeba znaleźć współrzędne środka okręgu (punkt przecięcia się czerwonych prostych)
14 sie 15:05
evil_woodworm: Nie wiem, czy dobrze myślę. Jak nie, to niech mnie ktoś poprawi.
Musimy znaleźć 3 punkt. Jeżeli okrąg jest styczny w punkcie A, tzn, że możemy przez ten punkt
przeprowadzić oś symetrii(prostopadłą do osi Y)i wtedy kolejny punkt, będziew tej samej
odległości po drugiej stronie naszej osi C=(3;0). Potem te 3 punkty podstawiamy do równania
okręgu i wyliczamy współczynniki a,b i c.
Innego pomysłu w tej chwili brak.
14 sie 15:10
imię lub nick.: zle narysowałem...
jeszcze raz...
14 sie 15:14
imię lub nick.:
14 sie 15:18
evil_woodworm: Ugh, ja też zrobiłam błąd: C=(3;1) jak juz...
14 sie 15:25
cziki:
Podpowiadam
14 sie 15:46
cziki:
Jezeli okrąg jest styczny do osiOY w punkcie A( 0,4)
to środek S musi nalezeć do prostej o równaniu
y= 4
więc : S( x, 4)
ISAI=ISBI = r => ( x−0)
2 +( y−4)
2 = ( x −3)
2 +( 4 −7)
2
więc: x
2 = x
2 −6x +9 +9 => 6x = 18 =>
x= 3
zatem:
S( 3,4)
to r= IASI = ( 0 −3)
2 + ( 4−4)
2 = 9
to
r2 = 81
równanie okregu ma postać:
(x − x
S)
2 +( y −y
S)
2 = r
2
podstaw i podaj to równanie
14 sie 15:52
cziki:
poprawka

oczywiście ,że r=
√(0−3)2 +(4−4)2 =
√9 =3
więc
r2= 9
14 sie 15:57