nierownosc wielomianowa???
Ola: Prosiłabym o nakierowanie jak rozwiązać zadanie:
14 sie 17:40
Basia:
ułamek LM>0 ⇔
[ L>0 ∧ M>0] ∨ [ L<0 ∧ M<0 ]
x2−4 = (x−2)(x+2)
x2−5x=x(x−5)
naszkicuj sobie parabole y=x2−4 i y=x2−5x
i znajdź przedziały w których:
1. obie funkcje przyjmują wartości >0
2. obie funkcje przyjmują wartości <0
zbiór rozwiązań jest sumą przedziałów (1)∪(2)
14 sie 17:46
cziki:
Basia pomoże

pozdrawiam

nick : (łobuzica) .....

idę coś zjeść
14 sie 17:47
cziki:
O.o ...... zgadłam
14 sie 17:48
Ola: Dziękuję

smacznego cziki ^^
14 sie 17:48
Basia: cziki już wcześniej zostałaś rozszyfrowana. Patrz post Emilka.
14 sie 17:53
cziki:

Można też tak:
określamy dziedzinę nierówności;
D; x
2 −5x ≠0 <=> x( x −5)≠0 <=> x≠0 ⊂ x≠5
D: x€ R \ {0, 5}
zamieniamy nierówność wymierną na wielomianową:
(x
2 −4) ( x
2 −5x) >0 <=> x*( x −5)( x −2)(x +2) >0
miejsca zerowe: x=0 ∊ x = 5 ∊ x = 2 ∊ x = −2
zaznaczamy na osi OX i rysujemy "falę"
jako odp, wybieramy wartości nad osią OX
odp:
x€[ ( −∞, −2) U ( 0,2) U ( 5,∞)]
15 sie 00:43