Koło
Pola:

Mam podane dwa punkty :
A=(3,2) i B=(6,−5)
które są końcami średnicy koła k.
Muszę obliczyć pole koła.
A więc wzór na pole jest taki : P=πr
2
myślę też, że powinnam skorzystać ze wzoru:
(x−a)
2+(y−b)
2≤r
2
jednak ... nie wiem skąd mam wziąć liczby do podstawienia ?
chodzi o użycie wzoru y=ax+b, gdzie podstawię współrzędne i wezmę to w układ równań?
proszę o pomoc
14 sie 15:19
Mariusz: skorzystaj ze wzoru na odległość między punktami
wtedy będziesz miał długość średnicy
14 sie 15:24
14 sie 15:25
Pola: aaa faktycznie

dzięęęęęęęęki ogromniaste
14 sie 15:27
Pola: wie ktoś może jak można uzasadnić, że prosta zawiera średnicę ?
prosta − 7x−4y−1=0
mam jeszcze podany środek okręgu S=(1,3/2)
a także długość średnicy to √13 i pewien punkt A=(0,3).
14 sie 15:51
Pola:

czerwona kropka to punkt A, natomiast czarna środek S ... uznałam, że punkt A jest końcem
długości średnicy, może tak być ?
14 sie 15:53
Pola: tylko nie wiem ... co dalej zrobić ...
14 sie 15:54
Pola:
14 sie 16:07
cziki:
Jeśli oczekujesz pomocy to napisz poprawnie treść zadania!
Ta wersja odbiega od
oryginału
14 sie 17:01