matematykaszkolna.pl
Koło Pola: rysunekMam podane dwa punkty : A=(3,2) i B=(6,−5) które są końcami średnicy koła k. Muszę obliczyć pole koła. A więc wzór na pole jest taki : P=πr2 myślę też, że powinnam skorzystać ze wzoru: (x−a)2+(y−b)2≤r2 jednak ... nie wiem skąd mam wziąć liczby do podstawienia ? chodzi o użycie wzoru y=ax+b, gdzie podstawię współrzędne i wezmę to w układ równań? proszę o pomoc emotka
14 sie 15:19
Mariusz: skorzystaj ze wzoru na odległość między punktami wtedy będziesz miał długość średnicy
14 sie 15:24
imię lub nick.: musisz obliczyć promień kola. możesz to zrobić poprzez obliczenie długości odcinka AB i podzielenie jej przez 2. wzór: https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
14 sie 15:25
Pola: aaa faktycznie dzięęęęęęęęki ogromniaste emotka
14 sie 15:27
Pola: wie ktoś może jak można uzasadnić, że prosta zawiera średnicę ? prosta − 7x−4y−1=0 mam jeszcze podany środek okręgu S=(1,3/2) a także długość średnicy to 13 i pewien punkt A=(0,3).
14 sie 15:51
Pola: rysunekczerwona kropka to punkt A, natomiast czarna środek S ... uznałam, że punkt A jest końcem długości średnicy, może tak być ? emotka
14 sie 15:53
Pola: tylko nie wiem ... co dalej zrobić ...emotka
14 sie 15:54
Pola: emotka
14 sie 16:07
cziki: Jeśli oczekujesz pomocy to napisz poprawnie treść zadania! Ta wersja odbiega od oryginału emotka
14 sie 17:01