cziki:
{ x dla x ≥0 { x −3 dla x ≥3
IxI = { −x dla x<0 I x −3I= { − x +3 dla x < 3
...........(0)...............(3)..........>x
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1/ x€(−∞, 0)
zatem: −x −x +3= 5 => −2x = 2 => x = −1
x = −1 −−− jest rozwiązaniem,bo nalezy do tego przedziału
2/ x€ < 0, 3)
+x −x +3 = 5 => 3=5 −− sprzeczność
3/ x€< 3, ∞)
+x +x −3 = 5 => 2x = 8 => x= 4
x =4 −−− jest rozwiązaniem , bo należy do tego przedziału
ostateczna odp:
x= −1 ∊ x = 4
sprawdzenie:
dla x= −1 jest: I−1I +I −1 −3I = 1 +4 = 5
dla x= 4 jest: I4I + I 4 −3I = 4 +1=5
czyli O.K