kapitały
Weraa: Przy stałej rocznej stopie procentowej p, roczna lokata kapitału K daje odsetki równe K*p/100,
czyli po roku mamy kapitał K1, gdzie K1=K(1+ p/100)
Oblicz kapitał K1 gdy:
K=10 000, p=9,8
*jeżeli od odsetek musimy zapłacić podatek w wysokości 20%, to realna roczna stopa procentowa
jest równa p1=0,8p.
14 sie 17:08
cziki:
nie utrudniaj sobie życia

jeżeli 10 000 zł złozysz na 1 rok
to odsetki są; 10 000 * 9,8% = 980 zł
od odsetek płacimy 20% podatku( tzw. Belki)
| | 980 | |
wiec 20% z 980 zł= |
| = 196 zł
|
| | 5 | |
czyli odbierzemy po roku:
10 000 +( 980 − 196) = ..... to już potrafisz policzyć
spadam coś zjeść
14 sie 17:45