ciagi
kris: 530
Oblicz sumę liczb naturalnych trzycyfrowych które przy dzieleniu przez 11 dają reszte 7
14 sie 09:20
Basia:
Liczba naturalna,która przy dzieleniu przez 11 daje resztę 7 to liczba:
11(n−1)+7 gdzie n∊N+
1. wykaż, że ciąg an=11(n−1)+7 jest ciągiem arytmetycznym znajdując równocześnie jego różnicę
r=an+1−an = ?
2. policz a1
2. Znajdź najmniejszy wyraz ciągu spełniający warunki zadania
an≥100
11(n−1)+7≥100
11n−11+7≥100
11n−4≥100
11n≥104
n≥10411
n≥9511
czyli n≥10
3. Znajdź największy wyraz ciągu spełniający warunki zadania
11(n−1)+7≤999
11n−11+7≤999
11n−4≤999
11n≤1003
n≤100311
n≤91211
czyli n≤91
Szukana suma S=S91−S9
14 sie 18:31