okrąg
Pola: Mamy okrąg o środku w punkcie S=(1,1), kóry odcina na prostej o równaniu x−y+4=) cięciwę o
długości 2√2. Znajdź długość promienia okręgu.
Wiem, że wszystko trzeba obliczyć, że wzoru
(x−a)2+(x−b)2≤r2
mamy już x i y, który wynika z punkt, prawda ?
a jak obliczyć a i b ? pewnie trzeba jakoś używając to, że mamy podaną cięciwę.
14 sie 17:03
cziki:
równanie
okręgu ma postać :
( x −a)
2 + (y −b)
2 = r
2
(x−a)
2 +( y −b)
2 ≤ r
2 −−−−− to równanie
koła
a to jest
ogromna różnica ... pamiętaj o tym
14 sie 17:08
cziki:

IABI = 2
√2 => IADI=
√2 , bo ΔASB jest równoramienny
bo ISAI= ISBI =
r
z ΔADS z tw. Pitagorasa można wyliczyć r = IASI= IBSI
zatem:(**) IASI
2 = IADI
2 + ISDI
2
ISDI = d , gdzie d −− jest odległością punktu S od prostej AB
pr . AB: x − y +4=0 S( 1,1)
więc:
| | I1*1 −1*1 +4I | |
IDSI= d= |
|
|
| | √12 +(−1)2 | |
policz d....
i podstaw do (**) i wyznacz r.....
PS; kończę , bo muszę coś zjeść
14 sie 17:36