ciągi
kris: 534
Pożyczkę w kwocie 8700zł, zaciagnietą w banku należy spłacić w 12 ratach z których każda
następna jest mniejsza od poprzedniej o 50 zł oblicz kwotę pierwszej i ostatniej raty
14 sie 09:31
cziki:
kwoty rat tworza ciag arytmetyczny o różnicy
r= −50
a
1 −−− kwota pierwszej raty
a
12 −−− kwota ostatniej raty
więc:
S
12= 8 700 a
12 = a
1 +11*r => a
12= a
1 −550
otrzymasz równanie:
| | a1 +a1 −550 | |
|
| *12 = 8 700
|
| | 2 | |
to: (2a
1 − 550)*6= 8 700 /:6
2a
1 −550 = 1450 ..... już teraz potrafisz dokończyć .....
odp: 1 rata −−−
1 000 zł , 12 rata −−−
450 zł
14 sie 12:57
cziki:
kris czy słowa
dziekuję też nie znasz ?
14 sie 16:47