funkcja
alicjaaa: pewne przedsiebiorstwo sprzedaje swoje wyroby po 150 zl za sztuke . na calkowity miesieczny
koszt produkcjiK SKLADAJA SIE KOSZTY STALE W KWOCIE 20000 zl i koszty produkcji rowne 90zł za
jeden wyrób
a)podaj wzor funkcjii k opisujac koszty całkowite
b)ile co najmniej wyrobow musi sprzedac przedsiebiorstwo aby produkcja przyniosła zysk ?
c)oblicz ile sztuk powinno sprzedac przedsiebiorstwo aby jego zysk był rowny conajmniej 1500zl
14 sie 09:13
Basia:
ad.a
n − liczba produkowanych sztuk n∊N+
f(n) = 20000+90*n = 90n + 20000
ad.b
zysk = przychód ze sprzedaży n sztuk − koszty całkowite
zysk = 150*n−90n−20000 = 60n−20000
zysk>0 ⇔
60n−20000>0
60n>20000
n>2000060=20006=10003=33313
czyli co najmniej 334 wyroby
ad.c
jak b.
60n−20000≥1500
dokończ
14 sie 18:06