


Kąt ostry w równelogłoboku ma miarę 60 stopni .Odległość punktu przecięcia się przekatnych
równelogłobokuod jego boków sa odpowiednio równe 5√3 i 2√3 Oblicz pole i obwód tego
równelogłoboku
rysuję , cierpliwości ....
α = 60
| 2h | 2h | |||
sinα= | ⇒ a = | |||
| a | sinα |
| 2H | 2H | |||
sinα= | ⇒ b = | |||
| b | sinα |
Czy rysunek już Ci pomoże?
dodatkowo podpowiadam:
IOEI = 2√3 więc ha= 2*2√3 = 4√3
bo Δ GBD ~ ΔEBO w skali 2:1 ( bo przekątne dzielą się na połowy)
podobnie:
ΔBDN ~ ΔOMD => że hb= 2*5√3= 10√3 gdzie: IMOI= 5√3
z trójkąta prostokątnego AGD z funkcji sin60o
wyliczamy długość boku "b"
| ha | ||
= sin60o => b = 8 ( policz i tak wyjdzie
| ||
| b |
tylko teraz sie zastanawiam jak to dokonczyc jak to popodstawiac
2*5√3 i 2*2√3 to by były wysokosci i jak dalej z tym sobie poradzic?