geometria analityczna
Pola: Mam podaną prostą k o równaniu y=−2x+3 i muszę sprawdzić czy punkt P=(17,−31) należy do niej

i teraz pytanie ... chodzi tylko o zwykłe podstawienie za x=17 a y=−31 czy powinnam skorzystać
z innych wzorów ? jeśli tak, to jakich ?
14 sie 11:36
cziki:
tak : tylko podstawić współrzędne i to wszystko
14 sie 11:39
Pola: Jeśli jednak powinnam wyznaczyć to z innego wzoru to znam dane do punktu, czyli : xp=17 a
yp=−31 ... a jak wyznaczyć to z równania prostej k ?
14 sie 11:40
Pola: aa dzięki !
14 sie 11:40
Pola: a jeśli mam jeszcze podaną prostą l o równaniu x=√3 i mam podać punkt przecież prostuch k i l
to mam to wstawić pod układ równań ?
14 sie 11:44
14 sie 11:44
cziki:
wyznaczanie współrzędnych punktu przecięcia prostych
to nic innego jak rozwiązać układ równań danych tymi prostymi
14 sie 11:46
Pola: A teraz mam inne zadanko, w którym mam podane współrzędne odcinka i mam znaleźć odległość
początku układu współrzędnych prostej k.
14 sie 12:01
Pola: k jest tu niewiadomą, więc mogę ją zapisać jako y=ax+b, prawda ? i czy teraz podstawiam dane z
każdej współrzędnej, biorę pod układ równań i rozwiązuję ?
14 sie 12:02
Pola: a może chodzi o jakiś inny wzór ?
14 sie 12:03
14 sie 12:08
Pola: a więc wygląda to tak :
A=(4,5) i B=(7,9)

chodzi mi nawet o malutką podpowiedź, aby nie wykorzystywać Twojego czasu
14 sie 12:11
cziki:
Oki

piszeszrównanie prostej AB : y= ax +b
podstaw za A( 4,5) x= 4 y= 5 otrzymasz pierwsze równanie z "a" i "b"
podobnie: B( 7,9) otrzymasz drugie równanie z "a" i "b"
rozwiazujac układ tych równań wyznaczysz równanie prostej AB
podaj jakie jest równanie prostej AB
to podpowiem dalej

jest też prostszy sposób wyznaczenia prostej AB:
pr. AB: ( y −y
A) *( x
a − x
B) = ( x − x
A)*( y
A − y
B)
podstawić tylko współrzędne i otrzymasz gotowe równanie pr. AB
14 sie 12:24
cziki:
mając równanie pr. AB i P(0,0) −−− bo poczatek układu
kliknij tu
../strona/1249 i po bólu
14 sie 12:31
Pola: równanie prostej AB wyszło y=
43x−
13 ... teraz robię dalej
14 sie 12:43
Pola: czyli pozostało mi podstawić to pod wzór na D ?
14 sie 12:45
Pola: w zasadzie to nie wiem , co dalej robić
14 sie 12:58
cziki:
Oki

prosta y =
43x −
13 przekształcasz do postaci ogólnej
mnożąc obydwie strony przez
3
otrzymasz:
3y= 4x −1 => 4x − 3y −1=0 −−−− to postać ogólna tej prostej
teraz korzystasz ze wzoru na stronie ( u Jakuba)
| | I 4*0 −3*0 − 1I | |
d= |
|
|
| | √42 +(−3)2 | |
i to wszystko
14 sie 13:09
cziki:
Czy już jasne?
14 sie 13:12
Pola: ahh ... tak to wygląda ! zastanawiałam się skąd wziąć dane do postaci ogólnej właśnie

ogromnie dziękuję za pomoc ! również służę radą w razie problemów, choć pewnie nie mam, aż tak
ogromnej wiedzy
14 sie 13:17
cziki:
he,he

ja tylko Wam pomagam .
14 sie 13:25
cziki:
Sprawia mi to wielką frajdę
14 sie 13:26