funkcja
alicjaaa: oblicz dla jakich wartosci m prosta bedaca wykresem funkcji liniowej okreslonej wzorem
y=(2m+1)x+3m−2
a)przecina os y w punkcie o rzednej dodatniej
b)tworzy z osia x kat rozwarty
14 sie 10:24
AS: Prosta w postaci kierunkowej określona jest wzorem:
y = a*x + b
gdzie a = tgα ,współczynnik kierunkowy prostej
b określa na jakiej wysokości przecina oś OY
do a) warunek: b > 0 do b) a < 0
Nad resztą pomyśl sama.
14 sie 10:55
alicjaaa: jak ktos rozwiaze bede bardzo wdzięczna
14 sie 11:02
AS: Przecież pokazałem Tobie drogę do rozwiązania.
Przyjmij a = 2*m + 1 , b = 3*m − 2
Zacznij samodzielnie pracować nad rozwiązaniem problemu.
14 sie 11:07