ciagi
kris: ciągi
kris: 533
Suma n początkowych liczb naturalnych dodatnich podzielnych przez 3jest równa 900. Oblicz ile
jest tych liczb?
bede bardzo wdzieczny jesli by ktos zechciał poswiecic troszke czasu i rozwiazac
14 sie 16:17
Basia:
każdą liczbę naturalną podzielną przez 3 da się zapisać wzorem 3n
czyli masz ciąg a
n=3n
a
n+1−a
n = 3(n+1)−3n=3n+3−3n=3
czyli jest to ciąg arytmetyczny
a
1=3 r=3
| | a1+an | | 2a1+(n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
stąd:
| 2*3+(n−1)*3 | |
| *n = 900 /*2 |
| 2 | |
(6+3n−3)*n=1800
(3n+3)*n=1800
3n
2+3n−1800=0 /:3
n
2+n−600=0
Δ=1+4*600=2401
√Δ=49
n
1=
−1−492=−25 odpada bo n∊N
n
2=
−1+492=24
czyli
n=24
14 sie 18:00
Eta:
Basiu , sorry ,że się wtrącę

ponieważ: a
n =
3n
| | a1 +an | | 3 + 3n | |
to Sn = |
| *n => |
| *n = 900
|
| | 2 | | 2 | |
więc:
32*(1 +n)*n= 900 => n
2 +n = 600 => n
2 +n −600=0
dalej już tak jak liczy Basia.
PS: poszłam na "skróty''
16 sie 00:26