matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.12.2020
Zadania
Odp.
4
kasia0948:
Czy byłby ktoś w stanie pokazać mi na rysunku kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym? Mam podaną krawędź podaną i wysokość, ale jak
2
Johny:
e
2x
+e
x
Witam, mam problem z całką ∫
. Rozdzielam ją na dwie całki.
e
2x
−4
1. t=e
2x
−4 dt/2=e
2x
dx =1/2 lnI e
2x
−4 I +c
10
NeedThat:
x→0
1
2
5
−
x
2
0
QWERTY007:
Pani Joanna postanowiła odkładać co miesiąc 500 zł na konto. Roczne oprocentowanie na tym koncie wynosiło 4%. Po 3 latach wypłaciła zgromadzone oszczędności. Oblicz ile otrzymała. Ile
6
hazard1:
(4x+3/3x+4) cały nawias podniesiony do potęgi 1/1−x x→1
0
zzzz:
Znajdź wymiary prostopadłościennego kontenera o objętości 10 m3 i krawędziach dna w stosunku 2:3 zbudowanego blachy w ten sposób, że dno jest wykonane z
4
Highway:
Poniższy algorytm wyznacza n!, gdzie n ∈ N. Silnia(n)
1
patt:
8*2
3n+1
−4*5
n+2
−3
lim
12*3
n+2
−5*8
n−1
+4
n→
∞
6
tosia:
jak policzyc taka calke ∫x6
x
dx
2
Moniaaa:
Ile wynosi okres połowicznego rozpadu 218Po, jeśli po 15 minutach z 64000 jąder tego izotopu polonu zostało 2000?
2
Imaan:
Ile musi wynosić różnica potencjałów pomiędzy elektrodami umieszczonymi w próżni aby zjonizowana
2
qwerty:
nie za młody
?
2
tedi:
W dwóch pojemnikach zgromadzono losy. w pierwszym znajduje się 7 wygrywających i 5 pustych, a w drugim − 5 wygrywających i 7 pustych. Przeniesiono jeden los z pojemnika pierwszego do
5
Andrzej:
{{3,1,2},{2,3},{1,2,3},{3}}={{1,2,3},{3},{2,3}}
2
Andrzej:
{{ 3
4
v:
jak obliczyc taka granice ?
8
Hanek:
Witam, takie zdanie mnie trapi. Jaka jest wypadkowa masa cząsteczkowa powietrza? założyć, że powietrze składa się z
1
Jan:
Witam. Równanie mam takie z
4
−4i*
√
3
*z
2
−16=0 Po podstawieniu wychodzą mi cztery wyniki. Z1=
√
2+2i
√
3
i reszta podobnie, ze zmienionymi znakami. Pytanie czy coś jeszcze trzeba
5
Pawel:
Witam, mam problem z takim zadanie nie wiem jak się do tego zabrać. Zbadano pracowników pewnego zakładu biorąc pod uwagę liczbę dni nieobecności w pracy w ciągu
4
Marek:
Ktoś rozwiąże?
3
Mila:
Zamień na postać kanoniczną:
−1 − x
f(x)= I
I
x − 1
6
NoNIeWiem:
Krótkie pytanie czy liczba 1 i −1 to te same liczby, bo ktoś mi wkręca, że różnią się tylko znakiem
3
BlondynkaMatematyczna:
Cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 ustawiono losowo. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że między 0 a 1 znajdą się dokładnie trzy cyfry.
5
marcin:
Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 185. Wyraz pierwszy, szósty i dwudziesty szósty tworzą w podanej kolejności trzywyrazowy ciąg
0
graf:
Dla każdej pary liczb naturalnych n i k takich, że n ≥ 3 i 0 ≤ k ≤ n − 3 podaj metodę konstrukcji grafu rzędu n i rozmiaru n mającego dokładnie k wierzchołków stopnia 1. Wyznacz
6
prosta logika:
Czy z założenia A wynika logicznie B? A – Jeśli profesor jest zmęczony, to nie będzie przedłużał wykładu.
3
boa:
W trójkącie jeden z kątów jest równy różnicy dwóch pozostałych kątów. wyznacz miarę największego kąta tego trójkąta
2
kółko:
Dwusieczna jednego z kątów w trójkącie dzieli przeciwległy bok na odcinki długości 3cm i 7cm. wyznacz przedział który tworzą wszystkie wartosci jakie moze przyjąć obwód tego trójkąta
12
santa:
(sinx + cosx)
2
− 2/sinxcosx = tgx +cosx/sinx
21
v:
(n−1/n+3)
3
x
+
5
jak obliczyc granice ?
4
foride:
Wykaż, że ciąg (an) o wzorze an= 3n
2
−17n+20/2n−8 jest arytmetyczny. Licze r czyli: an+1 − an i wychodzi mi 12(n+1/2)(n−4)/4(n−4)(n−3) czyli liczba ktora nie jest
2
flexowky:
Wykaż, że w trapezie niebędącym równoległobokiem odcinek łączący środki: a) ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw (rozpatrz kąt otrzymany przez przedłużenie
2
junmi:
Wykaż, że jeśli a,b,c,x,y,z są różne od zera i
x
a
+
y
b
+
z
c
= 1 i
a
x
+
b
y
+
c
z
= 0, to
2
Luna:
Witam, mam takie zadanko Dany jest trójkąt DEF o bokach EF = d, DF= e i DE = f.
6
ksawcio99:
Rozwiąż nierówność W(x) >= 0, jezeli pieriwastkami wielomianu W(x)= −x
3
+6x
2
+4x−m sa liczby 1, 2
0
Asfa:
W klocek leżący na poziomej powierzchni wbija się pocisk na głębokość równą 0,7 klocka . Pomiędzy klockiem i powierzchnią nie ma tarcia . Oblicz ilość wydzielnego ciepła
2
Ania:
Wysokość sciany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójktnego jest równa 4 cm a tangens kata nachylenia
1
Duszan99:
Czy ktoś wie jak to zrobić Wykazać że nie istnieje granica ciągu cos((n/3)*pi)
1
Ja:
wynik podaj z dokładnością do dwóch cyfr znaczących
1
getin:
Tak sprzeczny
0
ka:
Oszacuj dokładność przybliżenia
x
x
3