Poniższy algorytm wyznacza n!, gdzie n ∈ N.
Highway: Poniższy algorytm wyznacza n!, gdzie n ∈ N.
Silnia(n)
1 x ← 1
2 while n > 1
3 do x ← x · n
4 n ← n − 1
5 return x
Określ ile razy zostanie wykonane mnożenie (instrukcja w wierszu 3).
Postanowiłem podstawić n=3 i w pierwszej iteracji x=3 a w drugiej x=6.
Czy w takim razie mnożenie wykona się 2n ?
Proszę o pomoc w zadaniu
14 gru 20:51
Qulka: wykona się n−1 razy
14 gru 20:54
Highway: @Qulka Dlaczego? Możesz coś więcej napisać?
14 gru 21:24
Filip:
Sam napisales, ze podstawiles n = 3 i w pierwszej iteracji masz x = 3 a w drugiej x = 6 czyli
instrukcja mnozenia wykona sie 2 razy
14 gru 21:28
Qulka: bo while najpierw sprawdza warunek więc jak już n=1 to nie zrobi dlatego n−1
14 gru 23:19