a | ||
Jeżeli natomiast r ≠ 0 to dzieląc przez r2 i podstawiając t = | mamy | |
r |
5 | ||
t = | ||
3 |
a | 5 | ||
= | |||
r | 3 |
2 | |
*5r + 9r = 37 | |
3 |
a1+a10 | ||
S10= | *10 | |
2 |
a1+ a1+9*r | |
*10=185⇔ (2a1+9r)*5=185 | |
2 |
3 | ||
r=0 lub r= | a1 − podstawiamy do równania : 2a1+9r=37 | |
5 |
37 | ||
2a1=37⇔a1= | ||
2 |
3 | ||
r= | a1 | |
5 |
3 | ||
2a1+9* | a1 =37 | |
5 |
37 | ||
4) r=0 to : b1=b2=b3= | ||
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |