Granica
NeedThat: x→0
Prosiłbym o dokładne rozpisanie tego, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
14 gru 22:45
6latek: | | 1 | |
Do czego dazy |
| gdy x→0 ? |
| | x | |
14 gru 23:33
NeedThat: do nieskończoności?
14 gru 23:50
6latek: Tak
| | 1 | |
To tym bardziej |
| dazy do nieskonczonosci gdy x dazy do zera |
| | x2 | |
2
5=32
masz lim x→0 [32−
∞] to ile bedzie ?
14 gru 23:54
NeedThat: czyli wynikiem będzie −∞?
15 gru 00:03
NeedThat: a jeśli chodzi o taką granicę 25−1x
15 gru 00:15
NeedThat: źle to napisałem chodzi o to że wszystko po 2 jest podniesione do potęgi czyli 5 razem z tym
ułamkiem.
15 gru 00:17
6latek: Odpowiedz 00 :03 tak
Napisz jak ma byc
15 gru 00:27
NeedThat: 25−1x2
15 gru 01:24
NeedThat: 2 do potęgi 5−1/x2 wyżej jakoś źle to wygląda
15 gru 01:26
15 gru 03:01
6latek: Post 23 : 33
| | 1 | |
lim x→0 |
| =∞ gdy x dazy do zera z prawej strony |
| | x | |
| | 1 | |
limx→0 |
| =−∞ gdy x dazy do zera z lewej strony |
| | x | |
Ale to powinno byc znane
15 gru 03:12
hazard1: ale dlaczego to jest równe 0 jakie trzeba zastosować obliczenia?
15 gru 03:33