Rozwiąż nierówność wielomianową
ksawcio99: Rozwiąż nierówność W(x) >= 0, jezeli pieriwastkami wielomianu W(x)= −x3+6x2+4x−m sa liczby 1,
2
14 gru 12:23
chichi: W(1)=0 oraz W(2)=0
Z jednego z powyżej podanych równań wyznacz sobie 'm', ponownie skorzystaj z tego, że są
pierwiastkami wielomianu W, wylicz 3 pierwiastek o ile istnieje np. Hornerem, robisz tzw.
"wężyka" na osi, jeśli zaczynasz rysować od prawej i a<0 to zaczynamy rysowanie od dołu i
lecisz po pierwiastkach, pamiętaj, że w rozwiązaniach parzystej krotności następuje odbicie od
osi.
14 gru 12:29
Filip:
Niestety cos jest nie tak z tym zadaniem...
W(1) = 0
0 = −1 + 6 + 4 − m
m = 9
W(2) = 0
−8 + 24 + 8 − m = 0
m = 24
?
14 gru 12:45
chichi: @Filip albo źle polecenie przepisał xd
14 gru 12:46
ksawcio99: Polecenie jest dobrze przepisane i tak samo coś mi tu nie pasuje...
14 gru 12:48
ksawcio99: Może mój nauczyciel się pomylił, bo zazwyczaj wymyśla zadania.
14 gru 12:49
ksawcio99: zamiast liczby 4 jest niewiadoma k... Poradziłem sobie xd
14 gru 14:18