matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przybliżenie
mo:
Oblicz przybliżoną wartość
1
3
√
e
2
14 gru 08:46
jc:
e
x
=1+x+x
2
/2!+x
3
/3!+... = e
−2/3
≈ 1−2/3 + (2/3)
2
/2 − (2/3)
3
/6 + (2/3)
4
/24 = 0.514 błąd około 1/1000
14 gru 11:32