Granica
hazard1: (4x+3/3x+4) cały nawias podniesiony do potęgi 1/1−x
x→1
14 gru 21:27
Filip:
| | 4x + 3 | | x − 1 | |
limx−>1( |
| )k = limx−>1(1 + |
| )k = ... |
| | 3x + 4 | | 3x + 4 | |
| | 3x + 4 | |
k = |
| |
| | (1 − x)(3x + 4) | |
| | 1 | |
=... elimx−>1(x − 1)k = |
| |
| | 7√e | |
| | x − 1 | | x − 1 | |
limx−>1(x − 1)k = |
| = |
| No i z reguly znanej |
| | (3x + 4)(1 − x) | | −3x2 − x + 4 | |
l'Hospitala =
| | 1 | | 1 | |
= limx−>1 |
| = − |
| |
| | −6x − 1 | | 7 | |
14 gru 21:43
hazard1: A można to zrobić jakąś inną metodą albo lepiej to rozpisać bo nie bardzo rozumiem jak zostało
to zrobione i wpewnym momencie jest ... też nie bardzo rozumiem o co chodzi.
14 gru 22:47
kerajs:
Bardziej prostacko:
...=e =....
granicę z wykładnika policzysz z reguły de l'Hopitala
14 gru 23:30
Filip:
15 gru 01:05
hazard1: Filip bo u Ciebie są wszystkie obliczenia jakie należy wykonać po kolei?
15 gru 01:29
6latek: Jesli wstawisz x =1 do wzoru funkcji otrzymasz symbol nieoznaczony 1∞
Zobacz moze w Krysickim jak sie taka nieoznaczonosc usuwa
15 gru 02:00
kerajs: @Filip
ad 01:05
Kolejny przejaw kultury wysokiej. Po autoreferencji z 14 XII 2020 17:49 tego można było
oczekiwać.
ad 21:43
Nie dziwi mnie dezorientacja autora tematu skoro ''rozwiązanie'' zawiera błędy.
Po pierwsze: konflikt oznaczeń.
Po drugie: .....
@hazard1:
a
b=e
b ln a
Innym sposobem rozwiązania jest podstawienie zmieniające miejsce w którym granica jest liczona
15 gru 09:55
hazard1: Czyli w końcu jak należy to poprawnie obliczyć bo już się pogubiłem?
15 gru 13:19
kerajs: Nie ma jednego, jedynie słusznego sposobu. Tu kilkoma drogami można uzyskać wynik. Jedną z nich
zaproponowałem o 21:43. Czego tam nie rozumiesz/ nie umiesz/ etc ?
15 gru 15:37