zadanie
v: (n−1/n+3) 3x+5 jak obliczyc granice ?
14 gru 15:00
Jerzy:
| | −4 | | 3n + 5 | |
= lim (1 + |
| )k , gdzie k = |
| =( e−4)3 e −12 |
| | n + 3 | | n+ 3 | |
14 gru 15:14
kerajs: Niby nie wiadomo po jakiej zmiennej i gdzie liczyć te granice, a odpowiedź (choć mało formalna)
się pojawia.
Gratuluję zdolności.
14 gru 15:28
Jerzy:
Racja, ale sarkazm chyba zbędny.
Faktem jest,że klawisz n jest odległy od klawisza x o trzy klawisze, ale patrząc na wyrażenie w
nawiasie ,chyba o to chodziło.
14 gru 15:36
kerajs: To nie sarkazm, a smutna konstatacja.
PS
Czy to dykcja nauczyciela, czy może indolencja ucznia, sprawiła ''granice'' zamiast
''granicę''.
14 gru 16:10
janek191:
| | n −1 | | n −1 | | (1 − 1n)n | |
an = ( |
| )3 n +5 = ( |
| )5* [ |
| ]3 |
| | n +3 | | n + 3 | | (1 + 3n)n | |
więc
| | e−1 | |
lim an = 15*( |
| )3 = = e−12 |
| | e3 | |
n→
∞
14 gru 17:07
kerajs: O! Kolejny jasnowidz!
Na Waszym miejscu zrugałbym autora i skasował (wrzucił do Kosza) ten temat, zamiast marnować
tak ekstraordynaryjne talenta.
14 gru 17:25
Jerzy:
Weź się od......
14 gru 17:38
Filip:
Typowy jakis "trollik" i prostak. Takim ludziom powinno sie mowic idz w cholere
14 gru 17:49
Qulka: po prostu matematyka jest nauką precyzji.. a my pozwalamy na ignorancję młodzieży widząc to
wszystko czego nie napisali
14 gru 18:01
Jerzy:
Witaj @Qulka, zgoda, ale tutaj wystąpiła zwykła literówka, co się zdarza.
Jeśli zdarza się,że ktoś wypisuje jakiś bełkot, to też zwracam uwagę.
14 gru 18:04
6latek: Konkretnie to zadanie widzialem na forum z 10 razy.
Wstawiajacy to zadanie nigdy sie nim nie zaintersowal . Wiec ?
14 gru 18:31
Jerzy:
Cześć Krzysztof

, ale zawsze może ktoś inny skorzystać z rozwiązania.
14 gru 18:35
6latek: Dobry wieczor
14 gru 18:40
kerajs:
1) @ Jerzy 17:38
..............
2) @ Filip 17:49
jw.
3) @ Qulka 18:01
Ładnie powiedziane.
14 gru 18:54
Jerzy:
Ad1) twój wielokropek mam w czterech kropkach.
14 gru 19:03
kerajs: Kolejny popis zamiast refleksji . Smutne.
14 gru 19:12
Jerzy:
Łączę się w żalu i pozdrawiam.
14 gru 19:15
6latek: Panowie
Jako ze (chyba ) jestem od Was starszy wiec prosze zatrzymajcie sie tutaj i nie przekraczajcie
granicy .
Do niczego dobrego to nie doprowadzi a tylko niesmak pozostanie .
14 gru 19:15
kerajs: Ciekawe czy będziesz miał tyle empatii aby, gdy intelekt przeważy nad emocjami, zachować się na
odpowiednim poziomie?
14 gru 19:19
Jerzy:
Jeszcze raz pozdrawiam
14 gru 19:21
6latek: Kiedys mi napisano na forum ze mam papiery ze szkoly z przychodni
Wzialem to smiechem . Zrob to samo
14 gru 19:23