ciagi
foride: Wykaż, że ciąg (an) o wzorze an= 3n2−17n+20/2n−8 jest arytmetyczny.
Licze r czyli: an+1 − an i wychodzi mi 12(n+1/2)(n−4)/4(n−4)(n−3) czyli liczba ktora nie jest
stala
Co robie zle ?
14 gru 14:48
ICSP: ciąg nie jest zdefiniowany dla n = 4, więc nie może być arytmetyczny.
14 gru 14:50
foride: Na maturze moze byc takie zadanie ktore mimo stwierdzenia wykaz ze wciaz jest falszem ?
14 gru 15:05
ICSP: raczej nie będzie, ale zawsze mogą się pomylić.
14 gru 15:06
6latek: | 3(n+1)2−17(n+1)+20 | | 3n2−17n+20 | | 3 | |
| − |
| = |
| =r |
| 2(n+1)−8 | | 3n−8 | | 2 | |
Ciag nie jest zdefiniowany dla n=4
| | 3 | |
Pytanie czy ciag bn= an+1−an= |
| jest ciagiem arytmetycznym? |
| | 2 | |
14 gru 17:29