HELP!
Ania: Wysokość sciany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójktnego jest równa 4 cm a tangens kata
nachylenia
sciany bocznej tego ostroslupa do plaszczyzny jego podstawy wynosi 2. oblicz wysokosc tego
ostroslupa.
14 gru 11:13
janek191:

Mamy
tg α = 2 ⇒ h = 2 x
więc z Tw. pitagorasa
x
2 + (2x)
2 = 4
2
5 x
2 = 4
2
==================
14 gru 11:26
Bogdan:

można wprowadzić jedną zmienną np. k i k>0
| | 16 | | 4 | | 8 | |
4k2 + k2 = 16 ⇒ k2 = |
| ⇒ 2k = 2* |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | √5 | |
14 gru 13:10