matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.8.2014
Zadania
Odp.
3
N.:
Udowodnij:
p
r
p
Jeśli p, q, r, s są liczbami dodatnimi takimi, że
<
, to
<
q
s
q
p + r
p + r
r
oraz
<
q + s
q + s
s
3
dawek:
znajdź te wartości parametru m, dla których prosta y=x+m ma dwa punty wspólne z okręgiem X
2
+y
2
=2
6
dawek:
dla jakich wartości parametru m równanie X
2
+y
2
−2mx+m
2
+2m=0 opisuje okrąg styczny do prostej x=4
8
Blue:
Trójmian kwadratowy y=ax
2
+bx +c ma postać kanoniczną:
b
Δ
y= a[(x+
)
2
−
]
2a
4a
2
Wykaż, że trójmian można zapisać w postaci iloczynowej wtedy i tylko wtedy, gdy Δ≥0
14
elenaaa:
Rozwiąż nierówność.Wskaż wszystkie liczby naturalne spełniającą tę nierówność. a) 2(x−4) < −(x−11)
2
matinf:
Czy mógłby mi ktoś podać dowód kryterium kondensacyjnego ?
14
wojciesz:
Wykaż prawdziwość tożsamości: a)
2
elenaaa:
Funkcja p(r) =πr
2
opisuje pole koła o średnicy długości mniejszej od 8.Określ dziedzinę funkcji , naszkicuj jej wykres i wyznacz zbiór wartości.
3
elenaaa:
Dana jest funkcja f(x)=
2
x
, x≠0 .Zbadaj za pomocą definicji monotoniczność funkcji f.
9
elenaaa:
Podaj przykład oraz naszkicuj wykres monotonicznej funkcji f , jeśli wiadomo , że jej dziedziną jest przedział <−2;4> , zbiór wartości to {−1,0,3} oraz funkcja ma nieskończenie wiele miejsc
3
matys909:
Przekątna sześcianu ma długość 6. Ile wynosi przekątna ściany bocznej?
8
matys909:
Pole całkowite sześcianu = 48. Ile wynosi objętość sześcianu?
3
Dejna:
Witam mam dość nietypowe zadanie na ekstremum z egzaminu i próbuje je rozwiązać, ale za każdym razem wychodzi mi źle. Odrazu mówie że schemat postępowania znam i wujka googla już
7
dawek:
Dany jest punkt A=(4,5) i prosta k: x−3y−9=0 Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i nachylonej do osi OX pod katem dwa razy
7
anaa454:
Dana jest funkcja f(x)=
√
x−4
+
√
4−x
.Określ dziedzinę funkcji.Sporządź jej wykres.Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości funkcji.
1
anaa454:
Dana jest funkcja f(x)=
√
x−4
+
√
4−x
.Określ dziedzinę funkcji.Sporządź jej wykres.Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości funkcji.
10
Blue:
Ostatnie zadanko z tej maturki, z który nie umiem sobie poradzić: Dany jest trójkąt o bokach 5, 8, 12. Dwusieczna największego kąta wewnętrznego tego trójkąta
10
anaaa:
Dane są zbiory A={2,4,6} oraz B={−2,0,2}.Podaj przykłady funkcji f i g takich , że dla każdej z nich dziedziną jest zbiór A , zbiorem wartości − zbiór B oraz dla każdego x∊A f(x)≠ g(x).Podaj
3
anaaa:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=
x
2
−9x
√2 − |x+2|
.
1
anaaa:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=
x
2
−9x
√2 − |x+2|
.
4
anaaa:
Dana jest funkcja f określana w zbiorze <−5;7>.Jeśli wiesz,że f(−3)= 2 , f(1)= −4, w przedziałach <−5;−3> oraz <1;7> funkcja jest rosnąca , a w przedziale <−3;1> jest malejąca ,
4
Blue:
1
√
3
1
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
−
+
sin30
sin10
cos10
2
Korzystając z tablic wychodzi wynik 426 do zakodowania , a w odpowiedziach mam 425.. Wiem, że to trzeba inaczej wyliczyć, a nie podstawiając z tablic, ale nie mam pomysłu.. Coś
15
tyu:
:::rysunek:::
14
Blue:
Hej. Rozwiązuję sobie właśnie te próbne maturki w WSiPu i mam takie pytanko: Jak jest napisane, że mam kodować cyfrę dziesiątek, cyfrę jedności i pierwszą cyfrę po przecinku rozwinięcia
0
zadanie:
Mam sprawdzic czy przeksztalcenie zadane macierza jest ortogonalne czyli musze sprawdzic czy ta macierz jest ortogonalna bo bedzie to rownowazne ortogonalnosci przeksztalcenia
22
WueR:
Ale A
n
to chyba zbior? Wiec powinny byc nawiasy klamrowe.
2
Wiciu:
Witam, muszę obliczyć takie równanie −2x + √3 x − 3 = 4