analityka
dawek: dla jakich wartości parametru m równanie X2+y2−2mx+m2+2m=0 opisuje okrąg styczny do prostej
x=4
13 sie 22:29
Godzio:
Na pewno dobrze przepisane? (sprawdź znaki) Jak dla mnie, nie ma takiego m, ale może pomyliłem
się w obliczeniach ...
13 sie 22:45
dawek: sorki, pomyłka
X2+y2−2mx−m2+2m=0
13 sie 22:48
PW: Okrąg styczny do prostej x=4 musi mieć promień r i środek S = (4+r, y0) lub S' = (4−r, y0),
gdzie r > 0 i y0 − dowolna liczba rzeczywista.
Warto zrobić rysunek, a następnie przekształcić równanie okręgu do postaci kanonicznej − żeby
zobaczyć to r, y0 i x+r lub x−r.
13 sie 22:49
dawek: yyyyyyyyyyy nie ogarniam xD
13 sie 22:50
Godzio:
x2 + y2 − 2mx − m2 + 2m = 0
(x − m)2 + y2 = 2m2 − 2m
Aby był to okrąg, musi być warunek: 2m2 − 2m > 0 ⇒ m(m − 1) > 0 ⇒ m ∊ (−∞,0) U (1,∞)
Aby był styczny to odległość środka okręgu od prostej musi być równa promieniowi
S(m,0) , r = √2m2 − 2m
|m − 4| = √2m2 − 2m /2
m2 − 8m + 16 = 2m2 − 2m
m2 + 6m − 16 = 0
(m − 2)(m + 8) = 0
m = 2 lub m = − 8 oba rozwiązania spełniają warunek r > 0 więc ok!
13 sie 22:52
Mila:
Dobrze, że nie wpisałam, zgadza się z moimi obliczeniami.
13 sie 23:23