okrąg
dawek: znajdź te wartości parametru m, dla których prosta y=x+m ma dwa punty wspólne z okręgiem
X2+y2=2
13 sie 22:42
Godzio:
x2 + y2 = 2
y = x + m
x2 + (x + m)2 = 2 uporządkuj ...
Aby były dwa punkty wspólne potrzeba by Δ > 0.
13 sie 22:46
Maslanek: Albo odległość prostej od środka okręgu ma być mniejsza niż jego promień
13 sie 22:51
pigor: ..., prosta y=x+m ma 2 punkty wspólne z okręgiem x2+y2=2 ⇔
⇔ układ tych równań y=x+m i x2+y2=2 ma dokładnie 2 różne rozwiązania
dla pewnego m ⇔ równanie kwadratowe zmiennej x z parametrem m
x2+(x+m)2−2=0 ⇔ 2x2+2mx+m2−2=0 ma dwa różne rozwiązania x∊R, czyli
x2+(x+m)2−2=0 ⇔ 2x2+2mx+m2−2=0 ma Δ>0 ⇔ 4m2−4*2*(m2−2) >0 /:4 ⇔
⇔ m2−2m2+4 >0 ⇔ −m2>−4 /*(−1) ⇔ m2<4 ⇔ |m|<2 ⇔ −2<m<2 ⇔
m∊(−2;2) − szukany zbiór wartości parametru m spełniający warunki zadania
13 sie 23:00