deltaaa:D
Blue: Trójmian kwadratowy y=ax
2+bx +c ma postać kanoniczną:
| | b | | Δ | |
y= a[(x+ |
| )2 − |
| ] |
| | 2a | | 4a2 | |
Wykaż, że trójmian można zapisać w postaci iloczynowej wtedy i tylko wtedy, gdy Δ≥0
To jest oczywiste, że jak delta jest mniejsza od zera , to się nie da, bo nie ma pierwiastków,
ale jak to udowodnić?
13 sie 22:13
Kacper: przyrównaj do zera
13 sie 22:14
Kacper: i potem pojawi się delta pod pierwiastkiem kwadratowym
13 sie 22:16
tyu: Blue czy mogłabyś mi podać linka do matur próbnych, które dziś rozwiązywałaś (chyba WSiP.)
13 sie 22:17
PW: Nie podoba mi się nazwanie tego postacią kanoniczną − chyba powszechnie przyjmuje się, że
postać kanoniczna funkcji kwadratowej to
(1) f(x) = a(x−p)
2 + q,
czyli
| | b | | Δ | |
(2) f(x) = a(x+ |
| )2 − |
| . |
| | 2a | | 4a | |
Nie powinno być tego nawiasu kwadratowego − należy wymnożyć przez a i dopiero to jest postacią
kanoniczną. Postać kanoniczna ma pokazywać, że wykres rozpatrywanej funkcji jest efektem
przesunięcia wykresu
g(x) = ax
2
o wektor [p,q] − widać to we wzorze, który ma postać (1) lub (2).
Ja rozumiem, że dla dowodu trzeba było wyłączyć
a przed nawias, ale to już nie jest postać
kanoniczna.
Marudzę?
13 sie 22:36
pigor: ..., no to rozkładamy...

np. tak:
| | b | | Δ | | b | | √Δ | |
y=a[(x+ |
| )2− |
| ] i a≠0 = a[(x+ |
| )2−( |
| )2] i Δ≥0, bo |
| | 2a | | 4a2 | | 2a | | 2a | |
tylko wtedy ma sens ten pierwiastek kwadratowy i dalej
ze wzoru na różnicę kwadratów a
2−b
2=(a−b)(a+b) masz =
| | b | | √Δ | | b | | √Δ | |
= a(x+ |
| − |
| ) (x+ |
| + |
| ) i Δ≥0 = |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
= a(x− |
| ) (x− |
| ) i Δ≥0 = a(x−x1)(x−x2) i Δ≥0 c.n.w. |
| | 2a | | 2a | |
13 sie 22:42
13 sie 22:59
13 sie 23:03
Blue: A więc to tak ma być Pigor, dziękuję
13 sie 23:10