wykaż prawdziwośc równań
wojciesz: Wykaż prawdziwość tożsamości:
a)
b)
13 sie 20:05
Kacper: z czym konkretnie jest problem?
13 sie 20:07
wojciesz: Z rozwiązaniem zadania. Nie potrafię akurat tych stron tak przekształcić by było sobie równe (
| | sin | |
mając za narzędzia tylko podstawowe wartości czyli sin2 + cos2 = 1 |
| = tg |
| | cos | |
| | cos | |
|
| = ctg tg * ctg = 1 ) |
| | sin | |
13 sie 20:10
Kacper: 1) sprowadź do wspólnego mianownika lewą stronę
prawą rozpisz tg i potem z jedynki trygonometrycznej zrób z sinusa cosinus
13 sie 20:17
Mila:
Po pierwsze zapisy są bez sensu, brak argumentów, tak nie można zapisywać.
1) zał. cos(x)≠0 rozwiąż ten warunek
| 1 | |
| −cos(x)=sin(x)*tg(x) czy takie są argumenty? |
| cos(x) | |
| | 1−cos2(x) | | sin2(x) | | sin(x) | |
L= |
| = |
| =sin(x)* |
| =sinx*tg(x)=P |
| | cos(x) | | cos(x) | | cos(x) | |
| | 1−tg2(x) | |
2) 1−2sin2(x)= |
| |
| | 1+tg2(x) | |
zał. cos(x)≠0
| | | |
P= |
| = mnożę licznik i mianownik ułamka przez cos2x |
| | | |
cd
| | cos2x−sin2x | | 1−sin2x−sin2x | |
= |
| = |
| =1−2sin2x=L |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
13 sie 20:24
wojciesz: Dopiero sie tego nauczyłem i uznałem że jeżeli wszystkie funkcje sa tego samego kąta (α) to w
pośpiechu pisząc nic się nie stanie kiedy kąta nie napiszę. Dziękuję za pomoc!
13 sie 20:28
pigor: ... takie pisanie funkcji trygonometrycznych
bez argumentu to coś więcej niż ich ...

profanacja
13 sie 20:31
wojciesz: Nie mam jeszcze za bardzo pojecia co to argument wiec proszę o wybaczenie
13 sie 20:35
Kacper: Czyli cofasz się na sam początek, bo słowo argument to podstawowe pojęcie w teorii funkcji
13 sie 20:37
Mila:
f(x)=2x+5
x− argument
f(x)=sin(x)−
x− argument
można zapisać sinx
13 sie 20:38
wojciesz: Mógłbym prosić o rozpisanie momentu mnożenie licznika i mianownika ułamka przez cos2 x?
13 sie 20:38
wojciesz: I w sumie to jestem na początku bo to pierwsza klasa liceum, a jeszcze nie mieliśmy tak
szczegółowo funkcji opisanych
13 sie 20:40
Mila:
Pojęcie funkcji było już w gimnazjum.
| | cos2x−sin2x | |
= |
| dalej jak wyżej 20:24 |
| | cos2x+sin2x | |
13 sie 21:04
wojciesz: To widocznie po ponad roku nie używania musiało mi wypaść z głowy. Jeszcze raz dziękuję za
pomoc.
13 sie 21:40
Mila:
Teraz idziesz do drugiej klasy?
13 sie 21:50