Maturrrrrrka :D
Blue: Hej. Rozwiązuję sobie właśnie te próbne maturki w WSiPu i mam takie pytanko: Jak jest napisane,
że mam kodować cyfrę dziesiątek, cyfrę jedności i pierwszą cyfrę po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego, to jak mi wyszła ujemna liczba , to nie koduję tego minusa tak

Np. mam
−5,76, to koduję 5 7 6 tak?

i nic nie przybliżam

jakby np. za cyfrą 6 stało 9 , to nie
piszę 577?^^
13 sie 12:43
MQ: W 5,76 cyfrą dziesiątek jest 0.
13 sie 12:59
Blue: sorki, miałam napisać − 57,6
13 sie 13:11
Blue: ale w każdym razie bez minusa koduję?
13 sie 13:12
Kacper: wg mnie bez minusa i bez przybliżeń

w arkuszu opublikowanym przez CKE akurat takie rzeczy nie wystąpiły, zatem będę musiał doczytać
13 sie 13:20
Mila:
Podaj linka do zadań.
13 sie 16:50
Mila:
Znalazłam. W kluczu masz podane jak zakodować.
13 sie 17:28
tyu: Mila czy mogłabyś podać linka do tych matur próbnych, bo ja szukałem i nie mogłem znaleźć
na stronie WSiP ?
13 sie 20:23
13 sie 20:30
tyu: to są te. Myślałem, że WSiP coś zamieścił na swojej stronie. Dziękuję.
13 sie 20:31
Mila:
Są jeszcze inne, ale zgubiłam adres. Blue ma adres.
13 sie 20:32
tyu: obejrzałem sobie na stronie WSiP wypowiedź pana z CKE. Ona tam opowiadał, że na maturze zadania
są specjalnie konstruowane, jest "testowana" na uczniach ich "zdawalność" i tak jakby szyte na
miarę. Ja do tej pory myślałem, że oni tam w CKE biorą sobie jakiś zbiór z lat 60−70 z matmy,
wybierają sobie jakiś przykład i go dają na maturę. A tu zonk. Oni te zadania sami wymyślają.
Dzisiaj wypożyczyłem sobie książkę "Zbiór zadań z matematyki dla kandydatów na wyższe
uczelnie", Gdowski Bogusław, Pluciński Edmund.
Ale jeśli pan z CKE mówi, że oni te zadania totalnie przerabiają, to nie wiem, czy jest sens
zabierać się za większość tego zbioru prócz f.logarytmicznej, wykładniczej, kwadratowej
13 sie 20:44
Kacper: I tak nie uczysz się zadań tylko metod ich rozwiązywania

Tak, żebyś potem umiał zrobić dowolne zadanie
13 sie 20:54
tyu: no wiem, ale jeśli nauczyć się rozwiązywać trudniejsze zadania, to prawdopodobieństwo, że
rozwiążesz zadania łatwe, jest większe.
W moim LO w mat−fizie nie korzystają ze zbiorów zadań, z których my korzystamy. Tzn. oni
fizycznie je mają, ale raczej nie korzystają. Im nauczyciel przynosi zadania z innych zbiorów,
bo tak jak mi mówiła koleżanka, te zadania np z Pazdro są dla nich za łatwe... Jak mieli
zastępstwo za swojego matematyka, to koleżanka narzekała, że rozwiązują zadania z Pazdro.
Chciałbym też z tego powodu narzekać.
Oni nie idą w ilość (tak jak większość), ale w jakość.
13 sie 21:06
5-latek: Gdowski Plucinski to jest bardzo dobry zbior zadan .
jesli go przerobisz (to co masz w progranie ) to zdasz kazda mature .
ja mialem ten zbior(dalem chrzesniakowi) ale mam ich zbior do kalsy 1 i 2 liceum a takze do
klasy 3 i 4 liceum . tez niektore zadania ciezkie
Pazdro to nowy zbior ktorego nie znam ale koledzy pisali ze bardzo dobry i jak go przerobisz
to masz pewna zdana mature .
tak jak piszse Kacper masz sie uczyc metod rozwiazywania .
13 sie 21:26