analityczna geometria
dawek: Dany jest punkt A=(4,5) i prosta k: x−3y−9=0
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i nachylonej do osi OX pod katem dwa razy
większym niż prosta k
13 sie 15:49
J:
| | 1 | | 1 | |
k: y = |
| x − 3 , zatem tgα = |
| |
| | 3 | | 3 | |
szukana prosta będzie postaci: y = tg2αx + b , teraz policz tg2α i potem podstaw współrzedne
A, aby wiliczyć b
13 sie 15:56
J: | | 1 | | 2tgα | |
Oczywiście ..tgα = |
| .... i tg2α = |
| |
| | 3 | | 1 − tg2α | |
13 sie 15:57
dawek: ale jak to policzyc tg2α babka mi dała zadania, ale tego typu w życiu nie robiłem..
13 sie 15:58
J:
| | 1 | |
Z prawej strony równania za tgα podstaw : |
| |
| | 3 | |
13 sie 16:00
dawek: a tg2α? Tam pod ułamkiem jest tg2α czy tag2α?
13 sie 16:06
Janek191:
W mianowniku ułamka jest
tg
2 α
13 sie 16:08
J: tg2α (kwadrat)
13 sie 16:08