rozwiąż nierówność
elenaaa: Rozwiąż nierówność.Wskaż wszystkie liczby naturalne spełniającą tę nierówność.
a) 2(x−4) < −(x−11)
b) 1− (x+3)2 ≥(1− x)(1 + x) − 21
13 sie 22:11
elenaaa: Pierwszy przykład zrobiłam tak:
2(x−4) < − (x−11)
2x − 8 < − (x−11)
3x < 19 / : 3
x > 6,333 czyli 6 13
13 sie 22:21
13 sie 22:23
elenaaa: wiem,że w 2 trzeba zastosować wzory skróconego mnożenia ale mi nie wychodzi
13 sie 22:24
sushi_gg6397228:
licz po kolei i zapisuj swoje obliczenia
13 sie 22:25
elenaaa: a faktycznie znaki mi się pomyliły
13 sie 22:25
Ja: 1−x2−6x−9≥1−x2−21 i x2 znika
13 sie 22:26
sushi_gg6397228:
i nawet "1" też
13 sie 22:28
elenaaa: x− (x+3)2 ≥ (1−x)(1+x)−21
x − x2 + 2x +3 ≥(1 − x2) − 21
x−3x + 3> 1 − x − 21
i dalej właśnie nie wiem
13 sie 22:32
Metis: x2 + 2x +3 > x2 + 2x +9
13 sie 22:37
Metis: Stosujesz wzór skróconego mnożenia :
na kwadrat sumy: a2 + 2ab + b2 czyli 3 też podnosisz do kwadratu.
A wyrażenie: (1−x)(1+x) potraktuj wzorem na różnice kwadratów: a2−b2=(a−b) x (a+b)
13 sie 22:40
sushi_gg6397228:
masz podane o 22.26 jak ma wyjsc po rozpisaniu nawiasow
13 sie 22:40
Metis: Do tego minus stoi przed nawiasem wiec musisz zmienić znaki w całym wyrażeniu , tak jak w
poscie z 22:26.
13 sie 22:43
elenaaa: ok dzięki
13 sie 22:50
5-latek: (a+b)
2=a
2−2ab+b
2
wiec wedlug tego wzoru (x+3)
2=x
2+2*x*3+3
2= x
2+6x+9
wiec 1−(x+3)
2>=(1−x)(1+x)−21
1−(x
2+6x+9)>=1−x
2−21
1−x
2−6x−9>=1−x
2−21( piewrszy nawias opuszczmamy ale musimy zmienic znaki w nawiasch bo przed
nawiasem mamy znak (−)
Teraz przenosimy niewiadme na lewa strone a wiadome na prawa pamietajac o zmianie znakow
czyli mamy
−x
2+x
2−6x>=1−1−21+9
to −6x>=−12 Teraz duza uwaga z Twojej strony .
JZeby wyliczyc x bedziemy dzielic obie strony nierownosci przez (−6) a wiec przez liczbe
ujenmna .
Jesli dzielimy lub mnozymy obie strony nierownosci przez liczbe ujemna to [C[zmieniamy zwrot
nierownownosci na przeciwny]]
| | −12 | |
U nas bedzie tak x<= |
| to x<=2 . |
| | −6 | |
POwiem CI z e jestem

jesli tego nie umiesz . Patrzac na zadania jakie dajesz to
jestes pewnie conajmniej w 2 klasie No ale ..... masz gotowca ale sprobuj to chociaz
zrozumiec OK?
13 sie 23:06
elenaaa: Ok
14 sie 11:16
Janek191:
a)
2 ( x − 4) < − ( x − 11 )
2 x − 8 < − x + 11
2 x + x < 11 + 8
3 x < 19
x < 613
Odp. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6
=====================
14 sie 11:28