podaj miejsca zerowe funkcji
anaaa: Dane są zbiory A={2,4,6} oraz B={−2,0,2}.Podaj przykłady funkcji f i g takich , że dla każdej z
nich dziedziną jest zbiór A , zbiorem wartości − zbiór B oraz dla każdego x∊A f(x)≠ g(x).Podaj
miejsca zerowe funkcji f i g.
13 sie 13:48
WueR:
W czym masz tutaj problem?
13 sie 13:50
anaaa: Nie rozumiem tego.A to zadanie jest z rozszerzonej matematyki.
13 sie 14:00
WueR:
Nie rozumiesz calosci czy tylko ktorejs konkretnej czesci? Masz utworzyc dwa przyporzadkowania
− f oraz g oba o argumentach z A i wartosciach z B ale takie, ze dla danego ustalonego
elementu funkcja f przyjmuje inna wartosc niz funkcja g. Potem trzeba podac argumenty, dla
ktorych f(x) = 0 i g(x) = 0 [x∊A].
13 sie 14:03
Kacper: anaaa napisz do mnie na gadu to ci wytłumaczę

8959267
Samo mówienie, że to z rozszerzenia nie oznacza, że zadanie jest trudne
13 sie 14:05
anaaa: całości
13 sie 14:20
WueR:
No to tak jak napisalem o godz. 14:03. Ja zaczne i wymysle funkcje f:
f(2) = −2, f(4) = 2, f(6) = 0
Teraz do tej naszej wymyslonej funkcji f Ty sprobuj wymyslec funkcje g odpowiadajaca tresci
zadania. Czyli trzeba pamietac o warunku, ze A jest dalej zbiorem argumentow a B zbiorem
wartosci dla g oraz funkcja g musi przyjmowac inne wartosci niz f dla odpowiednich argumentow.
13 sie 14:25
anaa454: g(2)= 2 g(4)= −2 g(6)=0
13 sie 14:34
anaaa:
13 sie 14:35
anaaa: g(2)= 2 g(4)=2 g(6)=0 i jeszcze są miejsca zerowe
13 sie 14:37
WueR:
No i zle, bo mamy: g(6) = f(6), a tego nalezalo uniknac.
13 sie 14:37